Maria Fernström

Maria Fernström

Biträdande prefekt för sektionen för hälsovetenskap vid FAH, studierektor för hälsopromotionsprogrammet, högskolelektor

E-post: maria.fernstrom@gih.se

Telefon: 08-120 53 778

Besöksadress: Lidingövägen 1

Rum: 1216

Tillhör: Institutionen för fysisk aktivitet och hälsa, Sektionen för hälsovetenskap

Intressen

Läs mer om mina intressen inom undervisning, forskning och samverkan.

Jag har ett stort intresse för undervisning och är studierektor för hälsopromotionsprogrammet.

Det är viktigt att förmedla till blivande lärare, tränare och hälsovetare att en hälsosam livsstil med hög fysisk prestationsförmåga, bra matvanor och tillräcklig mängd sömn har stor betydelse för både den fysiska och psykiska hälsan. Detta i en tid när stillasittande blir allt vanligare i alla åldersgrupper. Vanor grundläggs redan i unga år och vi som undervisar på GIH har ett stort ansvar för att påverka utvecklingen när det gäller fysisk aktivitet och hälsa.

Jag är intresserad av de många positiva effekter fysisk aktivitet har på hälsan. Särskilt intresserad är jag av att undersöka unga vuxna för att hitta frisk- och riskfaktorer som kan användas i det förbyggande hälsoarbetet. Det gör jag och mina kollegor genom att kartlägga unga vuxnas kost-, sömn- och träningsvanor.

Vi undersöker även tidiga förändringar bland annat i blodkärlen och har kunnat visa att många unga vuxna har en livsstil som innebär en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom senare i livet.

Jag samarbetar med Fysisk aktivitet och hjärnhälsa-gruppen i Center of Excellence in Physical Activity, Healthy Brain Functions and Sustainability, E-PABS.

Senaste publikationer

Visar 1 - 3 av 35

Visa publikationerna i DiVA

Övrig information

Högupplösta bilder

För att ladda ner bilden så klicka på bilden så att den blir synlig i ett nytt fönster. Högerklicka och välj Spara bild som. Då laddas den högupplösta bilden ner. Var god och uppge fotografens namn.

Information

Akademisk titel

Docent i idrottsvetenskap, inriktning tillämpad fysiologi

Kompetensprofil

  • Folkhälsa, inriktning fysisk aktivitet

  • Fysiologi