
Håkan Larsson
Professor, ämnesområdesansvarig för idrottslära
E-post: hakan.larsson@gih.se
Telefon: 08-120 53 828
Besöksadress: Lidingövägen 1
Rum: 1360
Tillhör: Institutionen för rörelse, kultur och samhälle, Sektionen för idrott och hälsa
Intressen
Läs mer om mina intressen inom undervisning, forskning och samverkan.
Min undervisning sker främst inom GIH:s masterprogram och forskarutbildning i idrottsvetenskap. Här ansvarar jag bland annat för de båda obligatoriska kurserna Idrottsvetenskap 1 och 2. Jag handleder för närvarande åtta doktorander, varav fem är verksamma vid GIH och tre vid Stockholms universitet.
Utanför GIH undervisar jag främst inom mitt specialområde: genus, sexualitet och idrott. Bland annat har jag utvecklat en workshop där jag tillsammans med studenter undersöker styrkan i genus i ett antal olika idrottsaktiviteter, lekar och danser.
Som vetenskaplig ledare för forskningsgruppen för pedagogisk idrottsforskning (PIF-gruppen) har jag ett brett intresse för påverkans- och lärprocesser samt identitetsskapande inom idrotten i vid mening. PIF-gruppens verksamhet har två huvudinriktningar, en som behandlar pedagogiska processer inom föreningsidrotten, främst barn- och ungdomsidrotten, och en som behandlar pedagogiska och didaktiska processer i skolämnet idrott och hälsa.
För egen del bedriver jag forskning först och främst inom två områden, genus, sexualitet och idrott respektive idrottsdidaktik. Ibland sammanfaller dessa områden, som i det tidigare projektet ”Konstruktionen av kön och synen på kroppen i skolämnet idrott och hälsa” (KIS-projektet, 2002–2005) samt i ett utredningsuppdrag för Skolverket kring flickors och pojkars måluppfyllelse i idrott och hälsa (SKOJ-projektet, 2009–2010).
För tillfället bedriver jag forskning inom projektet ”Heteronormativitet inom idrotten – som bi- och homosexuella personer erfar den” (tillsammans med Eva Linghede och Karin Redelius, 2012–2013), finansierat av Centrum för idrottsforskning och Riksidrottsförbundet, samt inom projektet ”Idrott och hälsa – ett ämne för lärande?” (KUL-projektet, 2011–2013), ett treårigt forskningsprojekt finansierat av Vetenskapsrådet där medarbetare från GIH samt Göteborgs, Umeås och Örebros universitet deltar.
Jag är även vetenskaplig ledare för Forskarskolan i idrott och hälsas didaktik, FIHD (2012–2014), där 15 lärare i idrott och hälsa i grund- och gymnasieskolan för möjlighet att forskarutbilda sig. Forskarskolan finansieras av regeringen via Vetenskapsrådet och sker i samverkan mellan GIH, Malmö högskola och Örebro universitet.
Jag bedriver en omfattande samverkan både inom och utanför akademiska sammanhang, och med medarbetare runt om i landet kring forskningsprojekt och forskarskola. Under de senaste åren har jag genomfört tre utvärderings-/uppföljningsuppdrag av idrottsvetenskapliga verksamheter vid Göteborgs universitet (2008), Norges Idrettshøgskole i Oslo (2011) och Linnéuniversitet (2012).
Under det kommande läsåret kommer jag att fungera som ordförande i bedömargruppen för Universitetskanslerämbetets utvärdering av ämnet idrottsvetenskap. För tillfället är jag även GIH:s representant i syrelsen för Centrum för idrottsforskning.
När det gäller samverkan med det omgivande samhället sker denna i olika former, bland annat i termer av forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan med Skolverket (kunskapsöversikter, bedömningsstöd för lärare i idrott och hälsa) och med Riksidrottsförbundet (kunskapsöversikter, uppföljningsprojekt).
Jag medverkar även i olika utbildningsinsatser som har med skolämnet idrott och hälsa respektive genus, sexualitet och idrott att göra.
Senaste publikationer
- Artikel i tidskrift
Smak för träning - en 50-årig uppföljning
2022- Håkan Larsson
- Artikel i tidskrift
Ödelägger bedömningshysterin möjligheterna att utveckla idrott och hälsa?
2022- Håkan Larsson
- Artikel i tidskrift
Nytt forskningsprojekt om kunnande i idrott och hälsa
2022- Håkan Larsson
Övrig information
Tjänstledig deltid för professur vid Norges idrottshögskola.
På min fritid är jag friidrottstränare i Väsby IK, friidrott, i Upplands Väsby. Har ett förflutet som aktiv friidrottare (häcklöpare) och tränare, såväl ideellt som professionellt, i IFK Trelleborg och Turebergs, IF.
Högupplösta bilder
För att ladda ner bilden så klicka på bilden så att den blir synlig i ett nytt fönster. Högerklicka och välj Spara bild som. Då laddas den högupplösta bilden ner. Var god och uppge fotografernas namn.

Foto: Thomas Carlgren

Foto: Thomas Carlgren
Information
Akademisk titel
Professor i idrott, inriktning utbildningsvetenskap
Kompetensprofil
-
Genus
-
Idrottsdidaktik
-
Idrottspedagogik
-
Didaktik
-
Praktiknära forskning
-
Utbildningsvetenskap
-
Vetenskapsteori och forskningsmetodik