Björg Helgadottir

Björg Helgadottir

Biträdande lektor

E-post: bjorg.helgadottir@gih.se

Telefon: 08-120 53 701

Besöksadress: Lidingövägen 1

Rum: 1242

Tillhör: Institutionen för fysisk aktivitet och hälsa, Sektionen för hälsovetenskap

Intressen

Läs mer om mina intressen inom undervisning, forskning och samverkan.

Jag undervisar i fysisk aktivitet och hjärnhälsa samt forskningsmetodik bland annat hur man går till väga för att samla in data på bästa sätt.

Jag är även ansvarig för och undervisar på kursen Arbets- och organisationspsykologi.

Mina forskningsintressen är fysisk aktivitet och stillasittande beteenden och relationen med hjärnhälsa, det vill säga psykisk hälsa och kognition i ungdomar.

På GIH har jag jobbat i projektet Hjärnhälsa i skolan. Första studien från detta projekt var en tvärsnittstudie där 1139 ungdomar deltog och vi samlade in data kring fysisk aktivitet, stillasittande, kostvanor och hjärnhälsa.

Jag leder en akut labbstudie från samma projekt där vi kollar bland annat på effekterna av rörelsepauser på kogntion och blodflöde till hjärnan samt effekterna av frukost på samma utfall. I en annan studie har vi tagit fram en intervention för att främja hjärnhälsa genom att förlänga skoldagen med extra fysisk aktivitet. Ett stort antal skolor och elever från årskurs 8 kommer att delta.

Min bakgrund är i folkhälsa och epidemiologi samt sociologi. Mitt doktorandprojekt hade fokus på träning som behandling för depression. I detta projektet använde jag data från en randomiserad studie för att bland annat undersöka om intensitetsnivån av träning spelar en roll när det gäller förbättring av depression.

I projektet Hjärnhälsa i skolan har vi ett brett samarbete med både näringsliv, intresseorganisationer och skolor.

Senaste publikationer

Visar 1 - 3 av 44

Visa publikationerna i DiVA

Övrig information

Jag är anknuten till Pia Svedbergs forskargrupp på Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet.

Högupplösta bilder

För att ladda ner bilden så klicka på bilden så att den blir synlig i ett nytt fönster. Högerklicka och välj Spara bild som. Då laddas den högupplösta bilden ner. Var god och uppge fotografens namn.

Information

Akademisk titel

Docent i idrottsvetenskap, Fil dr

Kompetensprofil

  • Folkhälsa, inriktning fysisk aktivitet

  • Mätmetoder

  • Statistiska/pedagogiska mätmetoder