Eva Blomstrand

Eva Blomstrand

Professor emerita

E-post: eva.blomstrand@gih.se

Telefon: 08-120 53 821

Besöksadress: Lidingövägen 1

Rum: 1240

Tillhör: Institutionen för fysiologi, nutrition och biomekanik, Sektionen för laboratorier

Intressen

Läs mer om mina intressen inom forskning och samverkan.

Nuvarande forskning är inriktad mot att undersöka mekanismerna bakom den muskulära anpassningen till träning samt hur näringsintag i kombination med olika arbetsformer påverkar effekten. Att bibehålla eller öka muskelmassa och styrka kan ha avgörande betydelse för prestation och hälsa.

Det är välkänt att näringsintag i form av protein eller aminosyror förstärker träningens stimulerande effekt på nybildningen av muskelprotein. Intressant är att endast de essentiella aminosyrorna (det vill säga de aminosyror som kroppen inte själv kan bilda) behöver tillföras för att ge en stimulerande effekt på syntesen i samband med träning. Tillförsel av de icke-essentiella aminosyrorna har ingen ytterligare påverkan. Av de essentiella aminosyrorna anses de tre grenade aminosyrorna, framför allt leucin, ha en speciellt viktig roll.

Nuvarande projekt fokuseras på grenade aminosyrors roll och framför allt leucins roll i förhållande till övriga essentiella aminosyror vad gäller förmågan att stimulera syntes respektive hämma nedbrytning. I andra projekt undersöks hur kombinationsträning påverkar träningssvaret, framför allt hur uthållighetsträning påverkar effekten av ett efterföljande styrketräningspass som genomförs med en tidigare aktiv respektive inaktiv muskelgrupp.

Min avhandling heter "Muscle metabolism during intensive exercise – influence of subnormal muscle temperature".

Forskningsgruppen har aktivt samarbete med forskare vid University of Stirling, Skottland (Lee Hamilton), Rigshospitalet och Köpenhamns universitet (Gerrit van Hall) samt Atens universitet (Gerasimos Terzis).

Vi har även samarbete med andra forskare i Sverige, bland annat vid Karolinska Institutet (Mona Esbjörnsson, Eva Jansson, Olav Rooyackers) och Mittuniversitetet (H-C Holmberg).

Senaste publikationer

Visar 1 - 3 av 74

Visa publikationerna i DiVA

Övrig information

Högupplösta bilder

För att ladda ner bilden så klicka på bilden så att den blir synlig i ett nytt fönster. Högerklicka och välj Spara bild som. Då laddas den högupplösta bilden ner. Var god och uppge fotografens namn.

Foto: Linus Hallgren

Foto: Linus Hallgren

Information

Akademisk titel

Professor i näringsfysiologi med inriktning mot idrott och hälsa

Kompetensprofil

  • Fysiologi

  • Näringslära