Idrott, fysisk aktivitet och hälsa
Forskning
Gymnastik- och idrottshögskolan bedriver nationellt ledande och internationellt respekterad forskning inom området idrott, fysisk aktivitet och hälsa. Vi bedriver såväl grundforskning som praktiknära forskning, ofta i anslutning till utbildning och samverkan.
Ta del av de forskningsprojekt som drivs på GIH. Vår projektdatabasen visar de senaste årens externfinansierade och/eller formellt beslutade projekt vid GIH.
Stommen i GIH:s utbildning och forskning är idrottsvetenskap, som är organiserat i sju ämnesområden. Varje ämnesområde fokuserar på specifika kunskaper och perspektiv inom idrott, fysisk aktivitet och hälsa.
De forskningsgrupper som är verksamma vid GIH har alla en hemvist i något av våra ämnesområden, även om mycket av forskningen är flervetenskaplig. Här listas de grupper som är verksamma vid Gymnastik- och idrottshögskolan.
Forska med ossUtbildning på forskarnivå
Är du intresserad av att fördjupa dig inom ämnet idrottsvetenskap? Vill du bidra med ny kunskap inom området? Då är en utbildning på forskarnivå vid GIH något för dig!
Möt våra forskareÄr du nyfiken på vilka det är som forskar vid GIH?
TestpersonerVill du delta i någon av våra forskningsstudier?
Våra laboratorierI GIH:s laboratorier bedrivs både forskning och utbildning
TEsta vo2maxEkblom-Bak testet
Ekblom-Bak testet är ett submaximalt cykelergometertest för beräkning av VO2max som är framtaget av forskare på GIH.
Testet är passande för situationer där du behöver bestämma maximal syreupptagningsförmåga, men varken vill eller har möjlighet att genomföra ett maximalt test, till exempel vid en hälsobedömning.
Det kräver varken avancerad laboratorieutrustning eller arbetsfysiologiska expertkunskaper och innebär en låg risk för dig som testpersonen
NyheterForskningsnyheter
-
ForskningKarin Kjellenberg har i sin avhandling studerat fysisk aktivitet och hjärnhälsa hos svenska skolungdomar. Resultaten visar att det finns samband mellan fysisk aktivitet och vissa aspekter av hjärnhäls...
-
ForskningGIH har fått sex miljoner av Vetenskapsrådet. Projektet ska under fyra år undersöka huruvida simulerad hög höjd kan främja minne och inlärning genom en positiv påverkan på den äldre hjärnan.
-
ForskningForskare har undersökt transpersoners möjligheter till och upplevelser av deltagande i idrott och träning i förening, på gym och på egen hand.
kontaktVåra institutioner
Prefekt för Institutionen för fysiologi, nutrition och biomekanik, docent
marcus.moberg@gih.se
08-120 53 875
Prefekt för institutionen för rörelse, kultur och samhälle, docent
paul.sjoblom@gih.se
08-120 53 748
Prefekt för Institutionen för fysisk aktivitet och hälsa, docent
victoria.blom@gih.se
08-120 53 842