Till Gymnastik- och idrottshögskolan startsida

Hur påverkar kombinationsträning lagidrottare på elitnivå?

Henrik Petrés forskning visar att träningsstatus, ordningsföljden på träningspassen och viloperiodens längd har betydelse för resultatet vid kombinationsträning för lagidrottare på elitnivå.

De flesta idrotter kräver en kombination av styrka och uthållighet för en god prestation, inte minst lagidrotter. Styrketräning och uthållighetsträning ingår därför vanligtvis i det veckovisa träningsprogrammet.

Henrik Petré har i fyra studier undersökt kombinationsträningens effekter på lagidrottare på elitnivå, och resultaten är direkt tillämpbara och kan utgöra en grund för en vetenskaplig träningsplanering för lagidrottare på elitnivå.

Betydelsen av träningsstatus vid kombinationsträning

Resultaten från Henriks avhandling visar bland annat att tränade individer kan vara känsliga för kombinationsträning.

– Ja, sammanfattningsvis kan man säga att det är angeläget att planera träning utifrån individens träningsstatus. Otränade och måttligt tränade personer kan planera sin styrke- och uthållighetsträning utifrån vad de föredrar, utan rädsla för att kombinationsträning ska ha negativa konsekvenser för deras styrkeutveckling. Men det verkar vara så att i takt med att individen ökar i träningsstatus behöver man överväga att separera uthållighetsträning från styrketräning för att undvika negativa effekter, säger doktorand Henrik Petré.

Planera elitträning för lagidrottare

Sex timmars vila efter högintensiv intervallträning är fullt tillräckligt för att lagidrottare på elitnivå ska återhämta sin maximala styrka och explosiva förmåga under ett styrketräningspass.

– Det stämmer, praktiker som arbetar med lagidrottare på elitnivå kan planera högintensiv intervallträning och styrketräning samma dag utan att det riskerar påverka styrketräningsprestation negativt, om 6 timmars vila tillåts mellan passen. Denna kunskap är särskilt betydelsefull vid planering av elitträning, där den totala träningsvolymen och intensiteten behöver vara hög och balansen mellan för mycket och för lite vila har stor betydelse, avslutar Henrik Petré.

Läs pressmeddelandet om avhandlingen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs avhandlingen och svenska sammanfattningen ”Concurrent training for elite team sport athletes” i GIH:s publiceringsdatabas DiVA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakt

  • Henrik Petré´s profilbildHögskolelektorHenrik Petréhenrik.petre@gih.se08-120 53 789
  • Hans Rosdahl´s profilbildDocent, högskolelektorHans Rosdahlhans.rosdahl@gih.se08-120 53 737

Rekommenderad läsning

Senast ändrad:16 Apr 2024