Örjan Ekblom

Örjan Ekblom

Professor, ämnesområdesansvarig för fysisk aktivitet och hälsa

E-post: orjan.ekblom@gih.se

Telefon: 08-120 53 822

Besöksadress: Lidingövägen 1

Rum: 1235

Tillhör: Institutionen för fysisk aktivitet och hälsa, Sektionen för hälsovetenskap

Intressen

Läs mer om mina intressen inom forskning.

Jag studerar hur fysisk aktivitet, stillasittande och kondition kan påverka en människas fysiska och mentala hälsa. Det görs både i epidemiologiska och experimentella studier där unga, vuxna och äldre människor deltar. I några av studierna är vi särskilt intresserade av hur fysisk aktivitet kan användas som sjukdomsbehandling och i andra studier är fokus riktat mot den förebyggande effekten.

Några av de studier jag arbetar med är rent epidemiologiska. Jag ansvarar för GIH:s arbete med kvalitetssäkring och analys av data kring fysisk aktivitet inom den riksomfattande SCAPIS-studien och bedriver registerforskning i kvalitetsregistret SWEDEHEART. Jag har också arbetat med studier kring hur fysisk träning hjälper människor som lever med psykisk ohälsa.

Andra studier handlar om akuta fysiologiska effekter av stillasittande eller fysisk aktivitet, främst på kognition och hjärnans cirkulation.

För att kunna göra bra studier på fysisk aktivitet krävs bra mätmetoder. Jag arbetar därför också med studier kring hur data från rörelsemätare och enkäter kan användas på bästa sätt.

Senaste publikationer

Visar 1 - 3 av 209

Visa publikationerna i DiVA

Övrig information

Högupplösta bilder

För att ladda ner bilden så klicka på bilden så att den blir synlig i ett nytt fönster. Högerklicka och välj Spara bild som. Då laddas den högupplösta bilden ner. Var god och uppge fotografens namn.

Foto: Thomas Carlgren

Foto: Thomas Carlgren

Information

Akademisk titel

Professor i idrottsvetenskap, inriktning fysisk aktivitet och hälsa

Kompetensprofil

  • Folkhälsa, inriktning fysisk aktivitet

  • Fysiologi

  • Hälsolära

  • Idrottslära

  • Mätmetoder

  • Statistiska/pedagogiska mätmetoder

  • Tillämpad idrottsvetenskap

  • Vetenskapsteori och forskningsmetodik