Näringslära och matvanor
7.5 högskolepoäng.
Heltid 100%.
Kursen vänder sig till dig som vill få grundläggande och evidensbaserad kunskap i näringslära. Du får även lära dig hur våra matvanor påverkar vår hälsa och vår miljö.
Höstterminen 2025
Anmälan öppnar 17 mar
Campus | Dagtid | 100%
Utbildningsnivå
Grundnivå
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dagtid
Undervisningsform
Campus
Start
Höst 2025, vecka 36
Undervisningsspråk
Svenska
Kursplan
Näringslära och matvanorKursansvarig
Maria FernströmKurskod
HBNARI
Anmälningskod
GIH-25F50
Urvalsregler
Mer om urvalsreglerBehörighetskrav
Inga särskilda krav.
Om kursen
I kursen lär du dig hur näringsämnen bygger upp och stöder kroppens många olika funktioner, och hur energi hanteras vid arbete och vila för att maximera prestation och välmående. Vi diskuterar de nordiska näringsrekommendationerna som ger kunskap om en hälsosam och hållbar kost.
Kursen tar även upp teorier och modeller som förklarar sambandet mellan matvanor, hälsa, socioekonomiska faktorer och vår miljö samt hur det påverkar vårt välbefinnande. Du får analysera och utvärdera ditt egna matintag för att säkerställa att dina näringsbehov uppfylls och du lär dig att skräddarsy din kost för att passa dina behov.
Slutligen, får du lära dig att skapa målgruppsanpassade kostråd för att främja hälsosamma och hållbara matvanor och att ge konkreta kostråd till både barn och vuxna.
Gör kursen bättre
Som student har du möjlighet att ta en aktiv del i arbetet med att utveckla våra utbildningar. Läs mer om GIH:s kvalitetsarbete och ta del av aktuella kurs- och programutvärderingar.