”Jag vill påverka idrotten i positiv riktning”

Med en dröm om att få jobba med jämställdhetsfrågor inom idrotten har Lovisa Odén hamnat helt rätt. På Sport Management-programmet får hon nämligen de bästa förutsättningarna för att vara med och utveckla idrottsorganisationer.

Lovisas akademiska bana startade med studier i marknadsföring och sälj. Dock var det något som saknades. Med en lång bakgrund inom idrotten, framför allt inom bandy som hon varit verksam inom i stort sett hela livet, kände Lovisa att hon på något sätt ville få in det även i sin utbildning.

– Idrotten har alltid varit en så stor och viktig del av mitt liv och något som jag på något plan vill jobba med i framtiden. Så att börja kika på olika idrottsutbildningar kändes väldigt naturligt, och när jag hittade Sport Management-programmet kändes det som en perfekt match, säger hon.

En perfekt mix

På Sport Management-programmet kombineras studier i företagsekonomi och idrottsvetenskap, och för Lovisas del är det den perfekta mixen.

– Dels får jag ju idrottsdelen, vilket är något jag verkligen brinner för. Sedan är ekonomistudierna jätteviktiga och ett bra komplement. Ingen verksamhet kan ju bedrivas utan ekonomi, och det är väldigt nyttigt att få en förståelse för hur allt hänger ihop. Det ger bra förutsättningar när jag sedan ska ut i arbetslivet.

Sköna miljöombyten

Som Sport Management-student läser man idrottsvetenskap på GIH och företagsekonomi på Södertörns högskola – två lite olika akademiska världar som Lovisa ser olika fördelar med.

– GIH är ju ganska mycket mindre vilket bidrar till att det blir en väldigt familjär stämning och att alla har mer eller mindre koll på alla. På Södertörn är man mer en i mängden, säger Lovisa och fortsätter:

– Man växlar ju till exempel mellan stora föreläsningar i Södertörns aula där man är en av 200 personer, och mer klassiska lektioner i mindre skala på GIH där man har större möjligheter att synas och höras. Jag tycker det blir en skön blandning.

Jämställdhet – en hjärtefråga

En av de bästa sakerna med utbildningen enligt Lovisa är lärarnas kompetens och förmåga att förmedla sina kunskaper.

– Jag tycker verkligen att det märks att lärarna brinner för, och har djup kunskap om, det de föreläser om. Deras engagemang gör de olika kurserna extra intressanta, säger Lovisa och framhåller specifikt kursen ”Samhällsvetenskapliga perspektiv på idrott” som hon nyligen avslutat.

– Den tyckte jag var superintressant! Framför allt eftersom jag gärna skulle jobba med jämställdhetsfrågor i framtiden, kanske inom ett förbund. Jag kommer ju själv från en ganska mansdominerad idrott, och med mina erfarenheter kombinerat med det jag lär mig på Sport Management-programmet tror jag att jag kan vara med och påverka på ett positivt sätt.

Hitta på sidan

Namn:
Lovisa Odén

Student på:
Sport Management-programmet

Vill du läsa Sport Management?

Gör som Lovisa och sök till Sport Management-programmet.

Senast ändrad:15 Feb 2024