"Utbildningen har öppnat dörrar som jag inte visste fanns"
Med en erfarenhet som basketcoach i bagaget var valet att gå tränarprogrammet ganska självklart för Anton Kalén. Att det skulle leda till så mycket mer än bara tränaruppdrag kunde han inte ana.
Förebilder inspirerade studievalet
Det var under gymnasietiden som Anton började coacha basket, och han kände tidigt att det var något som han ville fortsätta utvecklas inom. När det var dags för högskolestudier föll det sig naturligt att titta en extra gång på tränarprogrammet på GIH.
– Inom just basket var det flera av mina förebilder som gått på GIH, till exempel Peter Öqvist som i dag är huvudtränare i BC Luleå. På så vis fick jag upp ögonen för GIH och kände att det skulle passa mig och mina ambitioner som coach, säger Anton.
Djupare förståelse
Sagt och gjort – Anton började studera på tränarprogrammet 2012. Något han aldrig har ångrat, men han medger att det inte riktigt blev exakt som han hade väntat sig.
– Utbildningen var inte riktigt så praktisk som jag trodde. Som ung, elitsatsande coach såg jag inte varför jag skulle behöva lära mig om anatomi, men nu kan jag se att det verkligen var en fördel att utbildningen var så pass teoretisk, säger han och fortsätter:
– Det har gjort att jag i min roll som coach kan interagera med andra funktioner inom idrotten, som fysioterapeuter och psykologer, på ett helt annat sätt, och att jag har en djupare förståelse för till exempel anatomiska strukturer och rehabilitering som gör att vi kan föra en dialog på samma nivå.
En mix av teori och praktik
I dag arbetar Anton med ett forskningsprojekt om sportanalys som finansieras av Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, och Högskolan i Skövde.
– Jag har en delad tjänst där jag är halva tiden som postdoktor vid högskolan, och andra halvan sitter på SOK och jobbar mer praktiskt. I stora drag forskar vi på hur man kan använda sig av data och AI för att öka idrottsprestationer med fokus på OS i Paris 2024. Det är väldigt spännande, säger Anton.
Våga vidga vyerna
Anton har under åren varit coach på olika nivåer inom basket, framför allt på ungdomsnivå. För tillfället har han lagt tränaruppdragen på hyllan, men erfarenheterna och kunskaperna han fick genom utbildningen på GIH kommer väl till pass i andra sammanhang och har öppnat många andra dörrar.
– Att jobba som tränare var ju huvudspåret när jag pluggade, men nu ser jag att utbildningen på GIH och min bakgrund som coach kommer till användning på andra sätt. Det är det som är så spännande med idrott, att det finns så många olika roller att kombinera, och så länge man inte låser sig och är öppen för mer än bara elittränaruppdrag finns det massor av spännande karriärmöjligheter.
Hitta på sidan
Namn:
Anton Kalén
Studerat på:
Tränarprogrammet
Vad händer sen?
Vill du veta mer om dina möjligheter efter du är klar med studierna vid GIH?