"Grunderna på GIH kan leda till många olika vägar"
Det blev bara ett år som idrottslärare. Elitsatsning och jobb inom löparvärlden kom i vägen för en av Sveriges främsta maratonlöpare. Anders Szalkai ser dock tillbaka på tiden vid GIH med värme, och utbildningen har han haft stor nytta av – både under elitkarriären och i rollen som coach och inspiratör.
Nytta på oväntade sätt
Hur kan en idrottslärarutbildning bidra till en framgångsrik elitsatsning och karriär som löparinspiratör? För många är det inte självklart, men för Anders Szalkai kommer svaret helt naturligt.
– Kunskaperna i träningslära och fysiologi har jag först och främst haft nytta av i min egen träning, men framför allt när jag tränat andra. Den pedagogiska biten har hjälpt mig mycket när jag har jobbat med stora träningsgrupper, berättar han.
Ett självklart val
Inspirerad av idrottslärare från skoltiden så flyttade Anders till Stockholm 1991 för att plugga på GIH, som då fortfarande hette Idrottshögskolan. Om det var lärare han ville bli visste han inte, men han var säker på att han ville hålla på med idrott och hälsa. Då framstod GIH som det självklara valet.
– Stockholm lockade, och Idrottshögskolan hade väldigt gott renommé. Dessutom hade jag fått en inblick i idrottsläraryrket och förstått att det var hälsa jag ville jobba med, säger han.
En bra start
När Anders började på högskolan hade han fortfarande ingen uttalad löparsatsning. Detta gjorde att han hade mer tid över till skolan och roliga aktiviteter vid sidan av studierna.
– Den första tiden var det mycket gemenskap och fysiska aktiviteter för att sammansvetsa oss, vilket gjorde att jag kom in i utbildningen och fick nya vänner. Det var en kul period, och jag har fortfarande kontakt med folk från skoltiden. Många av mina bästa vänner fick jag under tiden på GIH, säger han.
Elitsatsa och studera
I klassen fanns det flera som sprang, och efter ett tag började de träna tillsammans. En av vännerna satsade seriöst på löpningen, vilket inspirerade Anders till att växla upp träningen. 1992 gjorde han den näst snabbaste tiden i Sverige på maraton det året. Under hösten bestämde han sig för att elitsatsa. En dialog med lärarna inleddes, och han berättar hur tillmötesgående högskolan var.
– När jag började åka på mästerskap och träningsläger fick jag hjälp att välja bort och senarelägga vissa kurser. Jag har också ett roligt minne från simutbildningen, där jag fick använda våtdräkt för att jag inte skulle frysa för mycket för att kunna träna senare, säger han och skrattar.
Kunskap i praktiken
1994 vann Anders sitt första SM-guld i maraton, och från 1995 började han träna sig själv. I slutet av 90-talet lanserade han sitt första webbaserade maratonträningsprogram för motionärer. Mycket av detta var möjligt tack vare den kunskap han förvärvat under tiden vid GIH.
– Vi hade väldigt duktiga lärare och gästföreläsare, det var en riktig proffsuppställning. Jag hade alltid någon jag kunde vända mig till för råd och tips. De kunskaper jag fick under tiden vid högskolan kunde jag först använda när jag tränade mig själv, och senare när jag började träna andra, säger han.
Löparkarriären tar fart
Från mitten av 90- och fram till början av 00-talet tar Anders hela 13 SM-medaljer i långdistanslöpning. 2001 kröner han karriären med en vinst i Stockholm Marathon. Även om det finns mycket att vara stolt över så är det ändå segern på hemmaplan som han håller högst.
– Utan segern i Stockholm Marathon hade nog inte livet sett ut som det gjort. Tävlingen gjorde mig till en löparprofil, och vinsten har bidragit till att jag har kunnat leva på löpningen. Precis som tiden vid GIH gav den segern mig en trovärdighet som löpare, säger han.
Inspirera och träna andra
När han avslutade sin elitsatsning jobbade Anders ett år som lärare, men till slut blev det för många andra erbjudanden som lockade. Även om lärarkarriären blev kortvarig ser Anders hur han har haft nytta av pedagogiken i sin roll som inspiratör och tränare.
– Jag har jobbat mycket med stora träningsgrupper, och för att kunna förmedla det jag vill behöver jag vara pedagogisk. Även om jag inte är lärare så vill jag inspirera folk att röra på sig, och det handlar i grund och botten om pedagogik, säger han.
Rekommenderar GIH
Anders minns tillbaka till tiden på GIH med värme. Han räknar upp otaliga tillfällen under karriären när han haft nytta av utbildningen. När han får en fråga om han skulle rekommendera GIH svarar han direkt.
– Självklart! För mig har det varit en stor fördel att ha en akademisk utbildning. Det har gett mig en trovärdighet när jag pratat träning senare i livet. Det finns otaliga PT- och hälsoutbildningar, men på GIH vet man att man får de bästa lärarna inom respektive område, säger han.
Även om Anders själv inte visste exakt vad han ville bli så visste han att han ville jobba med hälsa. Därför vill han uppmana fler som går i liknande tankar att våga testa och följa sin dröm.
– I dag har hälsosfären växt något enormt, det finns många fler områden du kan verka inom. Du kan söka hit utan att ha en lärar- eller tränardröm – det räcker med att du gillar träning och hälsa. Grunderna på GIH kan leda till många olika vägar, säger han.
Kärleken till löpningen består
I dag jobbar Anders som chefredaktör för den svenska upplagan av Runner’s World. Elitskorna har han lagt på hyllan sedan många år tillbaka. Trots det fortsätter han att träna och tävla på hög nivå, och så sent som i höstas gav han sig på Sveriges kanske tuffaste terränglopp – Kullamannen 100 miles. Att han fick bryta loppet tog hårt, men det triggar bara Anders att försöka igen.
– Först var jag väldigt besviken, men sen tänkte jag ”Det här betyder fortfarande någonting.” Jag kommer alltid att älska löpningen för träningens skull, men jag triggas fortfarande av nya mål och målbilder. Just nu brottas jag med vad som ska bli nästa utmaning, berättar han.
Oavsett vilken utmaningen blir kan vi räkna med att Anders Szalkai kommer ge allt han har. Om du vill hänga med i hans löparäventyr rekommenderar vi att du följer honom på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Hitta på sidan
Namn:
Anders Szalkai
Studerat på:
Ämneslärarprogrammet
Vad händer sen?
Vill du veta mer om dina möjligheter efter du är klar med studierna vid GIH?