"Jag får viktig kunskap från två världar"

En önskan om att finslipa kunskaperna inom både idrott och företagsekonomi fick Cecilia Gärde att, mitt i karriären, hoppa på Sport Management-programmet. Framöver vill hon använda det hon lärt sig för att såväl utveckla sitt eget förtag, som för att skapa positiva förändringar inom paraidrotten.

På Sport Management-programmet kombineras studier i idrott och ekonomi, och med tanke på Cecilias bakgrund kunde det inte vara en mer passande utbildning. Under sin karriär har hon jobbat med bokföring och service, samtidigt som idrott varit ständigt närvarande både yrkesmässigt och privat. Så att hon dels skulle landa i att driva eget företag inom träning och kost och senare landa på Sport Management-programmet känns med facit i hand inte särskilt otippat.

– Jag såg det som en möjlighet att komplettera mina kunskaper och vidareutveckla det som jag redan gör. Och nu, ett par år in i utbildningen, känns det så rätt, säger Cecilia.

Mixen av idrottsvetenskap och företagsekonomi ser Cecilia som en kombination som kommer att ge henne stora valmöjligheter i framtiden.

– För mig som är intresserad av båda delar är utbildningen perfekt. Ekonomin ger en bra grund, inom det kommer det alltid finnas jobbmöjligheter. Att sedan kunna använda den kompetensen inom idrotten är något som tilltalar mig. Sport Management-programmet fångar verkligen viktiga kunskaper från två världar.

Personligt engagemang

Förutom intresset för idrott och ekonomi så har Cecilia också ett mer personligt incitament för att gå en utbildning som kan leda till möjligheter att påverka framtidens idrott. En av hennes tre döttrar har Downs syndrom, och när hon började på gymnastik insåg Cecilia att det fanns ett glapp vad gäller paraidrott och barn, och kände direkt att det var något hon ville jobba för att förändra.

– Min dotter började först i en vanlig gymnastikgrupp vilket fungerade bra ett tag, men när hon blev lite äldre fick hon inte riktigt rätt förutsättningar. Så när jag fick frågan om att starta upp en paragymnastikgrupp i samma förening kändes det som en jättebra möjlighet. Och när min dotter väl började i den i stället skedde en fantastisk utveckling, säger Cecilia.

Utbildning som öppnar dörrar

Med sina nyvunna kunskaper på Sport Management-programmet vill Cecilia fortsätta arbeta för att barn med funktionsnedsättningar ska få samma möjligheter att utvecklas inom idrotten. Ett arbete hon redan påbörjat.

– I samband med att jag startade upp paragymnastikgruppen fick jag en förfrågan från RF-SISU Stockholm om att ta fram ett utbildningsmaterial till ett pilotprojekt för föreningar med paraverksamhet, och jag hoppas att det är ett samarbete som kan utvecklas ännu mer, säger Cecilia.

Hon är övertygad om att de kunskaper och nätverk hon får under studietiden kommer att öppna dörrar och möjligheter att skapa förändring inom idrotten. Hon tycker att alla kurser har varit intressanta, även om några har känts extra viktiga utifrån de frågor hon brinner för.

– Vi läser ju till exempel idrottsjuridik, vilket är värdefullt för mig som vill jobba för alla barns lika rättigheter inom idrotten. Och kursen ”Idrottens evenemang och arenor” har lett till ett samarbete med Svenska Gymnastikförbundet Öst där jag ska vara med och anordna ett paragymnastikläger. Så redan nu känner jag att jag får användning för det vi lär oss.

Ålder inget hinder

Att börja plugga senare i livet kan för många kännas som ett stort och lite läskigt steg. Men för Cecilia, som med sina 49 år är äldre än många av sina studiekamrater och har en annan tillvaro med jobb och familj, fanns det aldrig någon tvekan om att återgå till skolbänken.

– Jag ser inte ålder som ett hinder för att fortsätta vidareutvecklas. Brinner man för något så är det bara att köra. Ingenting är omöjligt, säger Cecilia, och fortsätter:

– Men visst, jag har gett avkall på studentaktiviteter och campusliv till förmån för att få ihop vardagen. Men trots det känner jag mig inkluderad i gemenskapen i klassen. Vi delar ju samma intresse och talar samma språk, vilket binder oss samman, oavsett ålder, tillvaro och bakgrund.

Omväxling som förnöjer

På Sport Management-programmet varvas studier på GIH och Södertörns högskola. Något som Cecilia ser som positivt då det ger möjlighet att ta del av olika typer av studiemiljöer.

– På GIH får man den där familjära, mysiga stämningen och närheten till andra studenter och lärare, medan Södertörn är större, vilket innebär att man är lite mer anonym. Sedan skiljer det sig även åt vad gäller utbildningssätt och omgivningar, och jag tycker det har varit skönt att växla mellan de olika miljöerna, säger hon.

Möjligheter på flera marknader

När Cecilia är klar med sina studier vill hon dels ta med sig det hon lärt sig för att utveckla sin egen verksamhet som tränings- och hälsorådgivare, dels fortsätta verka för förändringar inom paraidrotten.

– Jag får en bred grund att stå på som gör att jag kan verka på olika marknader, och jag tror att Sport Managers kommer vara eftertraktade i framtidens idrottsorganisationer. Jag vill jobba för frågor som jag brinner för, och med den här utbildningen i bagaget får jag de bästa förutsättningarna för det.

 

Foto: Tina Grimstedt

Hitta på sidan

Namn:
Cecilia Gärde

Student på:
Sport Management-programmet

Vill du läsa Sport Management?

Gör som Cecilia och sök till Sport Management-programmet.

Senast ändrad:15 Feb 2024