"Jag uppskattade mixen av teori och praktik"

Var på hugget, hitta din nisch och våga testa nytt! Det är före detta GIH-studenten Linnéa Erikssons tips till de som pluggar vid hälsopromotionsprogrammet och ska ge sig ut i arbetslivet.

Linnéa själv tog examen från hälsopromotionsprogrammet (som då gick under namnet hälsopedagogprogrammet) 2014 och har aldrig ångrat vare sig valet av skola eller program.

– Jag är glad att jag valde GIH och jag tänker tillbaka på min tid där med så mycket värme! Skolan är ju ganska liten vilket gör att det blir en speciell och fin gemenskap. Och vad gäller utbildningen så gillade jag verkligen bredden och att det var en så pass bra mix av teori och praktik

Viktiga lärdomar

Linnéa har alltid haft ett stort intresse för fysisk aktivitet och hälsa i allmänhet, och friluftsliv i synnerhet. Och just friluftsaktiviteterna är ett av de inslag som hon minns som allra roligast under utbildningen.

– Vi var till exempel ute och paddlade i Stockholms skärgård och vandrade i Abisko, vilket var fantastiska upplevelser som gjorde mycket för sammanhållningen i klassen. Dessutom lärde jag mig mycket om mig själv och hur jag funkar i grupp, vilket är viktiga lärdomar att ha med sig in i arbetslivet, säger Linnéa.

Vägleder i hälsofrågor

Att Linnéa trivdes på GIH råder det inga tvivel om. Faktum var att hon efter examen inte kände sig helt klar med GIH, utan valde att stanna ytterligare ett och ett halvt år för att arbeta med dels ett forskningsprojekt, dels som studentombud i Studentkåren. Därefter jobbade hon som hälsopedagog på en träffpunkt för seniorer, och nu arbetar hon som hälsovägledare på Hälsocenter Västerås i Region Västmanland.

– Jag vägleder privatpersoner i allt som rör hälsa, och är en länk mellan dem och vården. Det kan handla om att ge allmänna råd om kost, levnadsvanor och stresshantering, genomföra hälsosamtal individuellt eller i grupp och leda träningspass, säger Linnéa, och fortsätter:

– När jag kom ut i arbetslivet var det jättespännande att få omsätta allt jag lärt mig i praktiken. Då kände jag verkligen vilken stor användning jag hade av min utbildning.

Möjligheter för de med driv

Linnéa har inte upplevt att det har varit svårt att hitta jobb efter utbildningen. Dock tror hon att det är viktigt att man inte låser sig vid en bild av vad man ska arbeta med, utan är öppen för olika, kanske inte alltid så självklara, alternativ.
– Vägen efter examen är inte spikrak. Det är inte alls samma sak som när man pluggar till exempelvis sjuksköterska där man vet exakt vad man blir när man är klar. Bland mina gamla klasskamrater finns allt från de som jobbar inom företagshälsovården till de som arbetar på gym, säger hon, och ger några tips till de som funderar på att söka:

– Vi hälsovetare behövs verkligen, och jag tror det är bra att nischa sig och välja sin egen väg beroende på vad man brinner för. Och har man har ett inre driv, är på hugget och öppen för olika alternativ så har man lyxen att kunna välja och vraka bland spännande jobb.

Linnéa är en av initiativtagarna till Facebook-gruppen "GIH – Hälsopedagoger". Där kan befintliga och före detta studenter utbyta erfarenheter, tankar och tips.

Klicka här för att komma till gruppen där du kan ansöka om att gå med Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta på sidan

Linnéa Eriksson

Namn:
Linnéa Eriksson

Studerat på:
Hälsopromotionsprogrammet

Vad händer sen?

Vill du veta mer om dina möjligheter efter du är klar med studierna vid GIH?

Senast ändrad:2 Jun 2023