”Jag vill lyfta målvaktsrollen inom damfotbollen”

Fotboll har en stor plats i Kristin Oscarsons liv och i framtiden drömmer hon om att coacha andra i sporten hon själv älskar. Som ett led i det pluggar hon på tränarprogrammet på GIH.
– Nu börjar det äntligen hända saker inom damfotbollen och fler kompetenta ledare behövs.

Kristin är distriktsförbundskapten för målvakter på Stockholms fotbollförbund och spelar själv i division 1 för Boo FF. Där ansvarar hon också för målvaktsträningen för ett 70-tal ungdomar mellan 11 och 18 år – en stor men väldigt rolig utmaning.

– Jag har alltid tänkt att jag vill jobba med fotboll på något sätt och under gymnasiet bestämde jag mig för att satsa på det. Målvakt är min spets, men jag älskar fotboll överhuvudtaget. Man ska ju jobba med det man brinner för.

Viktigt att jobba ute på fältet

Kristin studerade noggrant olika utbildningsalternativ, men fastnade ganska snart för tränarprogrammet på GIH.

– Det finns ju andra program där man kompletterar med exempelvis ekonomi, men för mig är det viktigt att jobba ute på fältet direkt med spelarna. GIH:s tränarprogram var också det som dök upp först och fick bäst omdömen. Jag börjar nu andra året och det känns väldigt bra.

Värdefullt erfarenhetsutbyte

I Kristins klass har ungefär en tredjedel av eleverna fotboll som främsta idrott, vilket hon menar är en stor fördel.

– Vi kan dela erfarenheter och har stort utbyte av varandra i olika frågor, som exempelvis nivåindelning – vid vilken ålder är det lagom att dela in barnen i nivåer? Flera av Stockholms större fotbollsklubbar har haft föreläsningar på skolan och de resonerar väldigt olika i den frågan. Det är intressant att få höra deras motiveringar för sina beslut, och sedan diskutera frågan vidare med klassen.

Hela klassen läser tillsammans alla tre åren. Även om alla kurser är gemensamma, anpassas enskilda uppgifter till respektive idrott som studenterna är inriktade på.

– Träningsplanering är ett exempel. Här är lärarna väldigt bra på att skräddarsy uppgiften utifrån varje idrott.

Vill se andra utvecklas

Som målvakt och målvaktstränare uppskattar Kristin även insikterna hon får från mer individuella idrotter.

– Även om jag är verksam i en lagidrott så är målvaktsrollen speciell. Du måste vara modig och våga kliva fram i vissa situationer och du ska även kunna hantera personliga misstag och gå vidare. Att bli en bra målvakt handlar mer om psykologi än på andra positioner och det tycker jag är jätteintressant.

Utmaningar inom fotbollen

Vilka utmaningar ser då Kristin med tränarrollen? En betydande del handlar om att vara tjej i en mansdominerad värld.

– Under senare år har damfotbollen fått ett uppsving i hela Europa och i dag finns det exempelvis särskilda tränarprogram för tjejer. Det är naturligtvis positivt, men jag vet att många kvinnliga tränare fortfarande kämpar för att göra sina röster hörda och få förtroende hos framför allt föräldrar.

Kristin menar även att det finns stora utmaningar med att vissa föräldrar missköter sig, inte minst inom fotbollen.

– Det är synd om barnen som får se sina föräldrar bete sig på det sättet. Även detta är något vi diskuterar mycket i klassen och här kan alla bidra med idéer och tips, oavsett sport.

Vill inspirera morgondagens målvakter

Efter utbildningen vill Kristin helst jobba med flick- eller damfotboll i någon form. Och det finns mycket som lockar.

– Det är en attraktiv arbetsmarknad, med många spännande roller i såväl mindre som större klubblag och även på högre nivåer. Nu börjar det äntligen hända saker inom damfotbollen och fler kompetenta ledare behövs. Jag tycker också att målvaktspositionen får för lite uppmärksamhet och vill därför kunna bidra till att morgondagens målvakter får en bra utbildning.

Dubbla utbildningar ger trygghet

Innan hon ger sig ut i arbetslivet vill nog Kristin gå KPU, kompletterande pedagogisk utbildning som är på ett och ett halvt år.

– Det innebär att jag även blir behörig lärare i idrott och hälsa, vilket ger större frihet och trygghet. Det kan ju vara särskilt intressant för dem som vill jobba inom en liten idrott med små resurser. Två kompletta utbildningar på fyra och ett halvt år är bra att ha.

Känns som hemma

Kristin vill skicka med några tips till den som funderar på att söka sig till GIH.

– Utnyttja tiden och ta vara på den här så mycket du kan. Det är lyxigt att få vara i den här miljön med alla kunniga lärare, fantastiska byggnader med mycket historia och studiekamrater med massor av olika erfarenheter. Njut av att umgås med personer med samma intresse, där alla går runt i träningskläder. Det känns faktiskt som hemma på många sätt.

Hitta på sidan

Studenten Kristin Oscarson

Namn:
Kristin Oscarson

Student på:
Tränarprogrammet

Vill du bli tränare?

Gör som Kristin och sök till tränarprogrammet.

Senast ändrad:15 Feb 2024