”Här får jag möjlighet att forma min egen väg”

När Simon Östh började på GIH:s masterprogram hade han ambitionen att verkligen ta tillvara på tiden. Tack vare ett eget driv och hjälpsamma lärare får han ut mesta möjliga av utbildningen.
– Har man engagemanget och intresset finns det hur mycket som helst att ta med sig från GIH!

Simon har alltid haft ett stort intresse för idrott, träning och hälsa. Under uppväxten testade han på flera olika sporter, och fastnade till slut för fotbollen där han skulle bli kvar i många år. Allt eftersom började han dock intressera sig för mer än bara det som pågår på planen.

– Med tiden växte mitt intresse för träningens effekter, det vill säga hur den påverkar kroppen och prestation. Så jag började läsa fysiologi på Karolinska Institutet, och därefter idrottspsykologi på Högskolan i Halmstad, och insåg att jag ville fortsätta utveckla mina kunskaper inom de områdena, säger han.

Utbildning med bredd

Sagt och gjort. Lite efterforskningar senare hade Simon bestämt sig för att en masterutbildning var rätt väg att gå, och kort därpå gick flyttlasset tillbaka till hemstaden Stockholm för att djupdyka i idrottsvetenskap på GIH. Nu, inne på sitt andra år på masterprogrammet, kunde han inte vara mer nöjd med sitt val.

– Det är verkligen en jättebra utbildning! Framför allt gillar jag bredden, och att man har möjlighet att forma sin väg beroende på vad man brinner för, säger Simon och fortsätter:

– Men framför allt är lärarna otroliga! Alla är så öppna och villiga att hjälpa till, och är man intresserad av att delta i något särskilt projekt så ges man verkligen förutsättningar för det.

Driv som öppnar dörrar

Just det där med att själv vara drivande och ta initiativ till att delta i projekt är enligt Simon ett bra sätt för att få ut mesta möjliga av utbildningen. Till exempel var han tidigt ute med att planera för det självständiga arbetet, och redan under första året började han lägga ut krokar hos GIH-forskarna. Något som visade sig vara ett lyckokast.

– Redan första terminen pratades det mycket om det självständiga arbetet, så jag var snabb med att höra av mig olika lärare för att undersöka om det fanns några projekt där jag skulle kunna delta och som skulle kunna ligga till grund för min uppsats. På så vis kom jag i kontakt med forskare Elin Ekblom Bak som erbjöd mig att delta i ett projekt om betablockerare och syreupptagningsförmåga, vilket föll helt inom mitt intresseområde, och nu har jag redan påbörjat min datainsamling, säger Simon.

Forskarkarriär i sikte

På frågan om vilken kurs som hittills varit den mest intressanta är Simon snabb på att svara.

– Kursen i forskningsmetodik. Vår lärare var toppen och jag fick en riktigt bra grund till det som jag vill göra i framtiden, det vill säga forska.

Även om Simon låter väldigt säker på sin sak i dag, så var det initialt inte en självklarhet att han skulle sikta på en forskarkarriär.

– Nej, det är verkligen något som gått upp för mig sedan jag började på GIH, och framför allt när jag fick möjligheten att jobba med Elin Ekblom Bak i hennes projekt. Då insåg jag att det finns så många spännande områden att fördjupa sig i, och att jag vill bidra till att ny kunskap tas fram. Så nu kan jag inte riktigt se något annat alternativ än att forska, och masterutbildningen lägger verkligen en bra grund för det, säger han.

Bästa platsen för lärande

Förutom att Simon är väldigt nöjd med utbildningens innehåll, så trivs han också jättebra på GIH. Framför allt i Laboratoriet för tillämpad idrottsvetenskap, LTIV, där han fått chansen att tillbringa en hel del tid.

– Det är jättehäftigt att få vara i labbet och lära sig om alla tester och hur de används i forskningen. Och labbpersonalen är toppen! Jag känner att jag kan ställa alla frågor, även de dumma, och att de går in helhjärtat för att jag ska få svar och lära mig. Det är genomgående på GIH, vilket gör att jag får ut så mycket av att plugga här.

Hitta på sidan

Namn:
Simon Östh

Student på:
Masterprogrammet

Fördjupa dig i idrottsvetenskap

Gör som Simon och sök till masterprogrammet.

Senast ändrad:15 Feb 2024