”Jag får fördjupa mig i det jag brinner för”

Ett stort idrottsintresse och en aldrig sinande kunskapstörst. Det var de två främsta anledningarna till att Mikaela Urbom sökte sig till masterprogrammet på GIH. Och studierna har onekligen gett mersmak.
– Min ambition är att forska och fördjupa mig ännu mer!

Innan Mikaela kom till GIH pluggade hon på idrottsvetenskapliga programmet vid Högskolan i Gävle – en treårig utbildning som gav henne en kandidatexamen och ett brett perspektiv på ämnet. Ganska snabbt bestämde hon sig dock för att det breda perspektivet inte var nog – hon ville grotta ner och specialisera sig ännu mer!

– En grundutbildning är ju väldigt bred och man är ganska styrd i vad man ska läsa och lära sig. Till skillnad från masterprogrammet, där jag ganska snabbt fick börjar fundera på vad jag skulle vilja specialisera mig inom. Det är väldigt roligt att kunna bygga min examen mer utifrån de områden som jag är extra intresserad av och brinner för, säger hon.

Kurser med nytta

Under den första terminen har programmets obligatoriska kurser stått på schemat, däribland Idrottsvetenskaplig metod och design som Mikaela tyckte var extra intressant.

– Det var en väldigt tydlig kurs där jag fick mycket nyttigt med mig, som till exempel en annan bild av forskning och struktur, och hur man kan kombinera olika metoder. Det jag lärde mig kommer verkligen komma till användning när jag väl ska skriva min masteruppsats.

Många idéer

Under den andra och tredje terminen läser masterstudenterna valbara kurser, antingen vid GIH eller andra lärosäten, och den sista terminen tillägnas det självständiga arbetet. Mikaela har inte riktigt bestämt sig för vad hon vill fokusera på i sin uppsats, men funderar på att fortsätta på samma tema som för sin C-uppsats.

– Då skrev jag om moderskap och elitidrott, och det är något som jag kan tänka mig att titta vidare på. Men samtidigt får jag nya idéer hela tiden, så vi får se! Det finns ju så mycket som skulle vara intressant att gräva i, säger hon.

Forskning – en ambition

Att Mikaela brinner för att skaffa sig nya kunskaper är tydligt, och i takt med att studierna på masterprogrammet flyter på, så växer sig suget efter att fördjupa sig ytterligare bara starkare.

– Jag har alltid varit intresserad av forskning, och masterprogrammet är verkligen ett bra steg för att nosa mer på den världen. Jag har absolut en ambition att själv börja forska efter jag är klar med den här utbildningen. Jag vill alltid fortsätta lära mer och utvecklas, säger hon.

Kunskap som ger trygghet

Mikaela har alltid haft ett stort idrottsintresse, och har en bakgrund som både konståkningstränare och danslärare. Vid sidan om studierna arbetar hon i dag som personlig tränare och driver eget företag, och hon är övertygad om att masterstudierna kommer ha stor betydelse för hennes kommande arbetsliv.

– Det jag lär mig på masterprogrammet ger mig en stadig grund och kunskaper som är vetenskapligt förankrade, vilket i sin tur kommer göra mig tryggare i min yrkesroll. Jag känner att jag som personlig tränare får bättre förutsättningar för att coacha andra, än de som läser en PT-utbildning på bara några veckor.

Mervärde på campus

För Mikaela, vars grundutbildning var helt på distans, är en av de stora fördelarna med masterprogrammet vid GIH att den till stora delar är campusbaserad. Inte bara för att det är trevligt att träffa studiekamrater och lärare IRL, utan även för att det ger en annan sorts närhet till kunskap, kompetens och lärande.

– När man är på plats sätts allt man lär sig i ett sammanhang på ett helt annat sätt än det gör när man är på distans. Det händer så himla mycket spännande hela tiden på GIH, och det är lyxigt att kunna vara här och ta del av allt, säger hon.

Med det sagt är Mikaelas tips till den som funderar på att söka masterprogrammet vid GIH att utnyttja alla tillfällen som ges för att lära och utvecklas.

– Gå på föreläsningarna, även om de inte är obligatoriska, delta i diskussionsforum, gå på seminarier och disputationer, passa på att ställa frågor till professorer och lärare, nätverka – det kommer gynna och inspirera dig och ge ett stort mervärde till dina studier!

Hitta på sidan

Namn:
Mikaela Urbom

Student på:
Masterprogrammet

Fördjupa dig i idrottsvetenskap

Gör som Mikaela och sök till masterprogrammet.

Senast ändrad:15 Feb 2024