"GIH har gett mig en fantastisk verktygslåda"

Med flera böcker, Sveriges största träningspodd och inte mindre än tre framgångsrika företag inom träning och hälsa har Lovisa ”Lofsan” Sandström blivit en av våra största hälsoprofiler. Karriären började dock på Gymnastik- och idrottshögskolan, en plats som gav värdefulla kunskaper som hon har ständig användning för.

När Lovisa kommer till GIH för att bli intervjuad är det varken första eller sista gången hon sätter foten på campus. 2004 var året då hon började plugga till idrottslärare just här, och efter det har hon återkommit med jämna mellanrum för att fördjupa sig ännu mer inom de områden hon brinner för. Faktum är att hon i skrivande stund väntar på antagningsbeskedet för en fördjupningskurs i idrottspsykologi, och om allt går enligt plan så återvänder hon ”hem” till GIH snart igen.

– Många ser sig som klara när de tar examen, men fortsätter man inte förkovra sig så blir man snabbt ”out of date”. Dessutom tror jag att man har en förmåga att tillgodogöra sig kunskaper bättre med lite mer erfarenhet i bagaget, och det är därför jag hela tiden ser till att utveckla mig själv. GIH är verkligen en bra plats för livslångt lärande, säger hon.

Avis på idrottarna

Även om Lovisa andas träning och hälsa, så var det ingen självklarhet att hon skulle hamna på GIH eller att karriären skulle ta den riktning den tog. Faktum var att hon till en början tänkte följa i flera av sina familjemedlemmars fotspår och plugga till jurist.

– Varje dag när jag tog tunnelbanan till universitetet var jag så avundsjuk på alla sportiga människor i träningskläder som klev av vid Stadion, och kände ”Jag vill vara en av dem!”. Så jag körde på en termin på juristprogrammet, men valde sedan att hoppa av.

Ett halvår senare stod det klart för henne att hon ville satsa på en karriär där hon kunde få utlopp för sitt intresse för träning och hälsa. Att det blev just idrottslärarubildningen bottnade i en önskan om att vilja inspirera och förmedla vidare kunskaper till andra.

– Jag kunde inte ringa in exakt vad jag ville plugga, men när jag tittade närmare på ämneslärarprogrammet på GIH kändes det som en bra, bred grund, oavsett vilken väg jag skulle vilja ta efter examen.

Blogg blev startskottet

När Lovisa läste på GIH var lärarutbildningen tre och ett halvt år lång, så 2007 tog hon examen och började jobba som idrottslärare på ett gymnasium i Nacka. När hon sedan fick barn började hon dela med sig av sin vardag som nybliven mamma i på sin blogg och i sociala medier, framför allt med koppling till träning och hälsa, och det skulle inte dröja länge innan människor fick upp ögonen för henne.

– I och med genomslaget i sociala medier och att jag blev mer och mer offentlig valde jag att lämna läraryrket och satsa på mina egna projekt. Men med det sagt så har jag alltid haft stor användning av allt jag lärde mig på GIH, även om jag inte jobbar som idrottslärare i dag.

Passion som yrke

Och, som man brukar säga, ”the rest is history”. Sedan hon bestämde sig för att satsa allt på sitt stora intresse har hon blivit en av Sveriges mest kända hälso- och träningsprofiler. Hon driver tre företag och står bland annat bakom sju böcker, ”Träningspodden”, Sveriges största podcast om träning och hälsa, och två träningsappar. Därtill figurerar hon ständigt som träningsexpert i olika sammanhang, föreläser, håller kurser och coachar, både på grupp- och individnivå, samt driver en egen träningsstudio.

Som om inte det var nog är hon dessutom ideellt engagerad som tränare i Örnsbergs Kanotsällskap och dessutom förbundskapten för ungdomslandslaget i kanot – uppdrag som ligger henne extra varmt om hjärtat då det är ur föreningslivet i allmänhet, och kanotsporten i synnerhet, som hennes eget idrottsintresse är sprunget.

Så vad är då den röda tråden i allt Lovisa åtar sig?

– Att jag alltid kan ha träningskläder på mig, säger hon och skrattar.

– Nej, skämt åsido. Det som binder samman allt är känslan av att göra skillnad för människor. Jag får ta del av så många olika livsöden, och att få veta att jag har varit en del av en persons positiva förändring är fantastiskt.

Mer än hopp och lek

Trots att lärarkarriären blev relativt kort så är kunskaperna från utbildningen något som Lovisa har ständig användning för.

– För min del har kurserna i till exempel näringslära och fysiologi, gruppsykologi och pedagogik varit, och är, väldigt viktiga i mitt jobb. Många tror att det räcker med att läsa en tiodagars PT-utbildning på distans för att bli en bra coach, men det krävs så mycket mer kunskap om hur människor fungerar. Det är så mycket mer än bara hopp och lek, och på GIH får man verkligen hela paketet, säger hon.

När Lovisa tänker tillbaka på tiden vid GIH är det med värme, och bortsett från de värdefulla kunskaper som hon fått med sig så lyfter hon fram gemenskapen och alla relationer som formades under studietiden.

– Vi som pluggade tillsammans blev verkligen ett härligt häng, och många har jag kontakt med än i dag, säger hon och fortsätter:

– Det blir ju en särskild gemenskap när man hittar på saker tillsammans. Jag minns särskilt friluftskursen när vi var i Norrland och bland annat tog oss mellan Nikkaluokta och Abisko på turskidor. Det var två veckor som verkligen stärkte samhörigheten och dessutom formade mig som person.

Ingen genväg

För många ter sig Lovisas jobb som en dröm, och inte sällan får hon frågan om hur man bäst går till väga för att få jobba med träning och hälsa, vilken utbildning som är bäst och vad man ska tänka på.

– Ämneslärarutbildningen på GIH är jättebra, oavsett om man väljer att jobba i skola eller inte. Jag betraktar ju mig som en idrottslärare för vuxna då jag även i min nuvarande roll behöver vara en bra pedagog som kan nå människor där de befinner sig, säger hon, och fortsätter:

– Sedan tror jag det är viktigt att ha tålamod. De teoretiska kurserna kan ibland kännas tunga, men det är ju också bredden som gör utbildningen så bra och användbar. Många kanske tänker att de vill ta den snabbaste och lättaste vägen mot drömjobbet, men tänk i stället att om du ska göra det, så gör det ordentligt. GIH är ingen genväg, utan här får du en fantastisk verktygslåda som du kommer ha stor användning för i framtiden.

Lovisas tre tips till dig som vill plugga på GIH

  • Ta vara på tiden och engagera dig i alla kurser, även de som känns tunga. Investerar du din tid ordentligt så kommer det löna sig i slutändan.
  • Satsa på att bygga relationer. GIH är en fantastisk plats för att skapa nätverk, få nya kunskaper och utbyta erfarenheter.
  • Ha roligt! Lek, skratta och njut av studietiden.

 

Foto: Lina Adamo Eidenberg

Hitta på sidan

Lovisa Sandström

Namn:
Lovisa "Lofsan" Sandström

Studerat på:
Ämneslärarprogrammet

Mer om Lovisa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad händer sen?

Vill du veta mer om dina möjligheter efter du är klar med studierna vid GIH?

Senast ändrad:3 Jul 2023