”Som hälsovetare har du många möjligheter”

Efter att ha pluggat samhällsvetenskapligt program med idrottsprofil på gymnasiet ville Malk Malki lära sig ännu mer om hälsa och fysisk aktivitet. Ett besök på GIH:s öppna hus räckte för att han skulle känna sig övertygad om att hälsopromotionsprogrammet var perfekt för att göra just detta.

Att hjälpa andra och att få människor att må bättre har alltid varit det som inspirerat Malk. Sedan han flyttade till Sverige från Syrien för sju år sedan har han, under gymnasietiden, haft flera extrajobb som gått i den linjen, bland annat som simskolelärare och personlig assistent.

– Jag gillar att jobba med människor och har samtidigt ett intresse för idrott, vilket gör att hälsopromotionsprogrammet passar mig perfekt! Här får jag lära mig om hur människor kan må bättre, både genom fysisk aktivitet och andra livsstilsval, säger han.

Utbildning med bredd

När Malk skulle välja utbildning efter gymnasiet hade han inte hört talas om hälsopromotionsprogrammet tidigare. Men när han råkade få veta att GIH anordnade öppet hus var han inte sen att planera in ett besök.

– Jag kände direkt att det var en utbildning för mig, och nu så här i efterhand känner jag fortfarande så. Allt vi har läst hittills har varit jätteintressant, och det är spännande att få ett så brett perspektiv på hälsa.

Men även om Malk gillar utbildningens bredd och kursernas olika upplägg så är det de praktiska momenten som verkligen får honom att gå i gång.

– Att gå på föreläsningar och sitta och läsa är nyttigt och man lär sig mycket, men det är kul att växla till att testa saker i praktiken. Nu har vi till exempel läst en kurs i konditionsträning och då gjort olika laborationer och testat bland annat intervallträning och syreupptagningsförmåga. Det har varit jätteroligt och bidrar till att man förstår helheten, säger han.

En annan sak som Malk gillar med utbildningen är lärarna och att få ta del av deras kompetenser inom sina respektive områden.

– Lärarna är superbra, och det är roligt att de uppmärksammas även utanför GIH. Till exempel hade vi en föreläsare som bara några timmar efter att hon stod i vårt klassrum var med i tv och pratade om det som vi just lärt oss. Då känner man verkligen att man lär från de bästa.

Studentliv om överraskade

Förutom det goda betyget på utbildningen så är Malk också positiv till studentlivet på GIH. Dessutom kanske något överraskad, då han initialt hade inställningen att det inte skulle bli så pass bra.

– När jag skulle börja plugga blev jag lite förvarnad av vänner som läste vid andra lärosäten som menade att det kunde bli jobbigt för att klasserna är stora och det lätt kan bli grupperingar, vilket bidrar till dålig sammanhållning. Men det är verkligen inte alls så på GIH. Alla är sociala och hjälpsamma och vi hittar på mycket tillsammans, både när det kommer till att sitta och plugga ihop eller göra någon idrottsaktivitet mellan eller efter lektionerna.

Många möjligheter

Att Malk vill jobba med att hjälpa människor är han helt på det klara med. Utöver det ser han att en examen från hälsopromotionsprogrammet kan öppna många dörrar.

– Som hälsovetare kan man ju jobba till exempel kommunalt, privat och inom vården, både på individ- och gruppnivå. Jag skulle kunna tänka mig att jobba i egen regi, som hälsocoach, och hjälpa människor med livsstil, kost och stresshantering för att de ska må så bra som möjligt under dagen. Men vi får se, det känns som om det kommer finnas många, många möjligheter för mig när jag är klar med studierna!

Hitta på sidan

Namn:
Malk Malki

Student på:
Hälsopromotionsprogrammet

Vill du arbeta med hälsa?

Gör som Malk och plugga till hälsovetare vid GIH.

Senast ändrad:15 Feb 2024