”Jag pluggar något som är viktigt på riktigt”

Efter att ha byggt en karriär som både journalist och yogalärare kände Eva Sundqvist Olmos att hon ville få mer kunskaper om vad det är som får människor att må bra. Tanke blev till handling, och nu pluggar hon på hälsopromotionsprogrammet där hon får ett bredare perspektiv på hälsa.
– Det känns verkligen som om jag gör något viktigt.

Innan Eva började plugga på GIH hade hon jobbat länge som journalist, bland annat med fokus på hälsa, samt studerat yoga och dess positiva hälsoeffekter. Dock saknade hon helhetsperspektivet på hur hälsa påverkas av fysisk aktivitet och andra livsstilsfaktorer.

– Under mina pass berättade flera av mina elever om olika fysiska och psykiska problem som de hade, och jag insåg att det inte räckte att bara vara utbildad yogalärare för att hjälpa dem att må bättre. Jag ville få hela sammanhanget och lära mig hur allt sitter ihop ur ett mer vetenskapligt perspektiv, säger hon.

Viktiga kunskaper om hälsa

Med det sagt så föll bitarna på plats när Eva hittade hälsopromotionsprogrammet på GIH, och hon har inte ångrat en sekund över att hon valde att börja plugga igen.

– Jag älskar utbildningen! Dels så kan jag omsätta det jag lär mig direkt i mitt jobb som yogalärare, dels känns det som om jag gör något som är viktigt på riktigt. Sjukdomar och psykisk ohälsa ökar i alla åldersgrupper, och personer som förstår hur fysisk aktivitet kan förebygga och behandla olika åkommor behövs verkligen.

Värdefull vetenskaplig koppling

En av de stora behållningarna med utbildningen, enligt Eva, är hur allt som lärs ut kopplas ihop med vetenskap.

– Jag tycker om att vi har mycket praktisk undervisning, som till exempel konditionsträning, men det som är mest spännande är att lära sig hur allt hänger ihop. Att först få den vetenskapliga, teoretiska grunden, och sen omsätta det i praktiska övningar – det är jättefascinerade, säger hon, och fortsätter:

– Det finns ju så mycket pseudovetenskap som florerar, olika metoder som bara funkar för ett fåtal men som vinner på att det finns en karismatisk person som är bra på att predika. Det gör att människor bara famlar runt i blindo bland allt nytt som poppar upp. Det är därför den här utbildningen känns så viktig, för att vi lär oss vad som är vetenskapligt bevisat och som funkar på riktigt, samt att vi får en förståelse för att allt måste individanpassas. På så vis får vi hälsovetare en väldigt viktig, folkbildande roll när vi väl kommer ut och jobbar.

Många framtidsplaner

Studierna på GIH har onekligen gett Eva blodad tand.

– Parallellt med studierna på GIH har jag börjat läsa en deltidskurs på Karolinska institutet om yoga som behandlingsform för olika sjukdomstillstånd, och så ska jag gå en ledarutbildning för Fysisk aktivitet på recept. När jag klar tänker jag att ska utveckla min yogaverksamhet utifrån mina nya kunskaper och så skulle jag gärna forska om yoga som behandlingsform. Så det finns massor jag vill göra, det enda problemet är väl att skapa tid för allt, säger hon och skrattar.

Åldern inget hinder

Förutom att Eva är väldigt nöjd med valet av utbildning så tycker hon även mycket om GIH som skola, till stor del på grund av sammanhållningen i klassen som, åldersskillnaden mellan Eva och studiekamraterna till trots, hon upplever som väldigt välkomnande, positiv och givande.

– Jag är ju 60 år och mycket äldre än många av mina klasskompisar, men det har verkligen inte varit något problem, snarare tvärtom. Vi är ett gäng som har familjer och karriärer, och sedan är det de som kommer direkt från gymnasiet, och det blir en härlig mix av jättefina människor som stöttar varandra.

Det var dock inte helt utan oro som Eva valde att hoppa på en grundutbildning senare i livet.

– Ja, jag kände lite oro över att jag skulle känna mig för gammal och att min hjärna skulle vara lite slöare, men det släppte väldigt snabbt när jag väl börjat, säger hon och fortsätter:

– Känner man att man vill utvecklas och lära sig något nytt så tycker jag verkligen att man ska ta chansen att plugga, även om man är äldre. Du har bara ett liv, så följ dina drömmar!

 

Foto: Karin Schulz 

Hitta på sidan

Eva Sundqvist Olmos

Namn:
Eva Sundqvist Olmos

Student på:
Hälsopromotionsprogrammet

Vill du arbeta med hälsa?

Gör som Eva och plugga till hälsovetare vid GIH.

Senast ändrad:15 Feb 2024