”Jag vill locka ut idrottsintresset hos unga”

Sofia Ericssons tanke var egentligen att studera till civilingenjör på Chalmers, men efter ett tag saknade hon att göra det hon brinner för, det vill säga att inspirera ungdomar. Hon valde då att flytta från Göteborg till Stockholm för att plugga ämneslärarprogrammet på GIH.

Sofia kombinerar studierna i idrott och hälsa med matematik.

– Varför matematik, undrar många. Men för mig känns det kul och viktigt med matematik, och det är en rolig kombination. Kanske lite ovanlig också, vi är bara fyra i klassen som läser det, säger hon.

Sofias idrottsbakgrund är framför allt innebandy, även om hon genom åren också spelat fotboll, basket och ishockey.

– Jag har varit tränare och lagledare, och tillbringat mycket tid på läger. Idrott i kombination med ungdomar är en kul värld. Många har åsikter om idrott som skolämne, antingen älskar eller hatar man det. Men det finns så mycket att göra och det är roligt att skapa någon form av intresse. Det är viktigt att försöka locka ut intresset hos de som inte tycker det är så kul.

Bra med renodlad idrottsskola

Sofia sökte sig till GIH av flera anledningar, inte minst för att hon ville vara på plats där det händer.

– GIH är ju centrum för all svensk idrottsforskning. Det rör sig mycket kul folk i korridorerna, som spännande forskare och föreläsare. Jag tycker också om att det är en renodlad idrottsskola – alla är här av samma anledning och har samma intressen. Även om det ska bli roligt att läsa matematik på Stockholms universitet, är det mysigt att vara i ett sammanhang där vi liknar varandra. En perfekt mix av att dela ett intresse och ändå få stort utbyte från andra.

Sofia uppskattar också att skolan är relativt liten och att alla faciliteter är koncentrerade till ett mindre område.

– Vi blir verkligen tajta. Det är en drömvärld – folk drar ihop aktiviteter hela tiden och alla är pepp på allt. Vi har bad, tennisbanor och idrottshallar alldeles intill, och kan åka skridskor bara 200 meter bort, så det är lätt att hitta på olika saker, säger hon.

Vill vara med och påverka

För Sofia har det varit viktigt att engagera sig på olika sätt under studietiden, till exempel i studentkåren.

– Vi ska bli lärare och då är det ju jätteviktigt hur skolan styrs, säger hon, och fortsätter:

– Vi kan ju påverka, och därför måste vi ta den chansen. Ett exempel som vi jobbat för är införandet av anonyma tentor med kod i stället för namn, så att lärarna inte blir påverkade av vem det är som skrivit dem.

Sofia är också ordförande för idrottsföreningen GIH IF, vilket innebär att hon har ansvar för alla idrottsevenemang på skolan.

– Det är alltid mycket på gång. En gång i månaden är det Barometern, då vi klär ut oss och tävlar klassvis i olika grenar, och sedan har vi även GIH-kampen mot GIH Örebro som är årets största evenemang. Då tävlar vi i alla grenar man kan komma på, från olika idrotter till ölorientering, korvätning och musikquiz. Sedan är det sittning och fest på kvällen. Det är en väldigt kul dag!

Så hur gick det i den senast GIH-kampen då?

– Det är alltid lite småriggat, de som har hemmaplan tenderar att alltid vinna småtävlingarna. De mer ”riktiga” grenarna, som fotboll, är mer prestigefulla och viktiga att vinna. Och det gjorde vi!

Vill jobba utomlands

Efter studierna vill Sofia undervisa på högstadiet, gärna på en svensk skola utomlands.

– Jag var utbytesstudent i Minnesota ett år och fick väldigt nyttiga insikter och erfarenheter av idrottsundervisningen där. Det är väldigt annorlunda, eftersom all idrott är kopplad till skolan. De har inte klubbidrott som vi har, och det finns både fördelar och nackdelar med det. De är också mer nischade, medan vår idrottsundervisning även till stor del handlar om hälsa och välbefinnande generellt. Men det finns mycket att inspireras av som jag skulle vilja testa i praktiken, säger hon.

Men först ska Sofia njuta av resten av tiden på GIH och passa på att dra nytta av kompetensen.

– Jag ska fortsätta försöka lära av andra på skolan, korridorerna är ju fulla av kunniga människor. Det är verkligen fantastiskt kul att dela sitt intresse med så många, vi har ett jättestort utbyte hela tiden. Om man gillar idrott, är det här en väldigt härlig tillvaro.

Hitta på sidan

Namn:
Sofia Ericsson

Student på:
Ämneslärarprogrammet mot gymnasiet

Vill du bli idrottslärare?

Gör som Sofia och sök till ämneslärarprogrammet.

Senast ändrad:15 Feb 2024