”Nyfikenhet och nördighet är mina drivkrafter”

Om någon hade sagt till Magnus Alnesjö för tio år sedan att han en dag skulle läsa en masterutbildning hade han skrattat. Men ibland tar livet oväntade vändningar, och i dag älskar han den akademiska världen. Så pass att han har siktet inställt på en forskarkarriär.

Magnus väg till högre studier och GIH har inte varit helt självklar. Gymnasiet var aldrig hans grej, och han hade svårt att hitta motivationen till att studera vidare efter det. Det skulle till slut bli hans idrottsintresse som fick honom att öppna upp sig för att söka sig till högskolevärlden.

– Under ganska lång tid hade jag jobbat inom amerikansk fotboll, bland annat med olika landslandsuppdrag, på riksidrottsgymnasiet i Uppsala, samt som ansvarig för en NIU-utbildning. Men jag kom till en punkt när jag kände att jag stagnerade lite i min utveckling, och började då fundera på om jag skulle ta chansen att börja plugga, säger han.

Växande akademiskt intresse

Sagt och gjort. Magnus började plugga på GIH:s tränarprogram, och under utbildningens gång blev han mer och mer intresserad av den akademiska världen. Så att han senare skulle söka masterutbildningen blev därför ett lätt beslut.

– Under mitt sista år på tränarprogrammet fick jag chansen att hjälpa till i ett forskningsprojekt och blev jag helt insnöad. Jag ville bara dyka djupare in i det akademiska, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det är roligt att hela tiden fortsätta utvecklas, och ur det perspektivet är masterprogrammet perfekt. Det finns ett annat akademiskt intresse än när man pluggar på grundnivå, med högre krav och förväntningar, vilket är både utmanande och kul, säger han.

Nyfikenhet – en drivkraft

Men även om förväntningarna och insatserna är högre på masterutbildningen, tycker Magnus inte att man ska låta sig avskräckas från att söka.

– Alltså, jag hoppade ju av gymnasiet två gånger men har ändå lyckats ta mig hit, haha! Men, skämt åsido, i det stora hela så handlar det ju mycket om att man ska vara en person som vill lära mer. I min klass finns alla olika typer av nörderier, från de som vill undersöka hur idrott kan hjälpa elever som har olika svårigheter i skolan, till de som vill sitta i labbet och titta på biopsier. Men vår gemensamma nämnare är att vi alla drivs av en nyfikenhet och viljan att ta reda på mer. Har man det drivet i kombination med ett starkt intresse för något specifikt, så tror jag att masterprogrammet kan vara en bra väg att gå, säger han.

Sikte på utlandsstudier

GIH:s masterutbildning är uppbyggd av dels obligatoriska kurser inom idrottsvetenskap, metod/design och analys, dels ett antal valbara kurser. De sistnämnda kan man välja att läsa antingen vid GIH, eller vid ett annat lärosäte i Sverige eller utomlands. För Magnus del är det inte helt främmande att söka sig utanför Sveriges gränser, tvärs över Atlanten för att vara lite mer exakt.

– Jag har ju själv en bakgrund inom idrotter som handlar om främst kraft och explosivitet, och skulle gärna studera det närmare. Och idrott i USA är ju väldigt fokuserad på just power, så det känns som ett givet alternativ om det skulle bli aktuellt. Oavsett är det bra att kunna ha möjligheten att plugga utomlands, säger han.

Välfylld idébank

Även ett självständigt examensarbete står på agendan innan Magnus kan addera en masterexamen till sitt CV, och det råder verkligen inte brist på uppslag.

– Jag har typ 43 idéer som hängt med och byggts på sedan jag läste på tränarprogrammet! Det är ju så mycket som skulle vara intressant att grotta ner sig i. Så vi får se vad jag landar i.

Och sen då? Är Magnus tid i den akademiska världen slut? Knappast! Om allt går som Magnus vill så är en forskarutbildning nästa anhalt, därefter en tjänst som postdoktor, och slutligen en titel som professor.

– Ja, jag är nog ganska fast i den akademiska världen ett tag till! Men jag kommer nog aldrig kunna släppa det praktiska helt och hållet. Som forskare vill jag bidra till att ta fram ny kunskap, men för mig kommer det vara viktigt att inte bara sitta i ett labb och pula, utan även ta mig nära fältet för att se hur min forskning kan göra nytta i praktiken. Då kan jag ha en fot i båda världar, vilket skulle vara det allra bästa!

Hitta på sidan

Namn:
Magnus Alnesjö

Student på:
Masterprogrammet

Fördjupa dig i idrottsvetenskap

Gör som Magnus och sök till masterprogrammet.

Senast ändrad:15 Feb 2024