"Jag har fått en fantastisk kunskapsbank"

När Béatrice Gibbs väl bestämt sig för att bli idrottslärare var valet att gå på GIH en självklarhet. Resultatet? En lärarexamen, en lektorstitel, en otippad passion för dans och, inte minst, minnen för livet.

GIH – ett släktdrag

Att Béatrice hamnade på GIH var inte direkt någon slump. Faktum är att kopplingen till skolan går som en röd tråd genom hennes familj. Så när hon landat i att hon skulle utbilda sig till idrottslärare så var valet av lärosäte givet.
– Hela min släkt består i princip av idrottslärare. De flesta har gått på GIH och dessutom har min mamma jobbat där som lärare och forskare. Så valet var väldigt enkelt, GIH är helt enkelt skolan man går på om man vill bli idrottslärare, säger Béatrice.

Även om Béatrice aldrig har ångrat sitt yrkesval så var vägen till idrottslärarutbildningen inte helt spikrak.
– Jag började först att plugga till civilekonom. Efter ett tag insåg jag dock att jag inte ville sitta vid ett skrivbord hela livet, utan vara mer aktiv i mitt jobb. Och med tanke på släkttraditionen att jobba som idrottslärare låg det yrket ganska nära till hands.

Idrott + ekonomi = sant

Det skulle dock visa sig att ekonomistudierna inte var förgäves. Vid sidan om ämnet idrott läser studenterna på ämneslärarprogrammet ett andra ämne, för att efter avslutad utbildning bli tvåämneslärare. För Béatrice innebar det att hon kunde kombinera sitt intresse för ekonomi med sin passion för idrott och hälsa.

Sedan 13 år tillbaka arbetar hon som lärare i idrott och hälsa samt i företagsekonomiska ämnen på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge.
– Jag älskar verkligen mitt jobb och att få lära ut och se när eleverna förstår och upptäcker saker. Sedan har jag underbara kollegor också. Totalt är vi 16 idrottslärare varav många är gamla GIH:are. Vi har en jättefin gemenskap och ibland känns det nästan som om vi är tillbaka i skolan igen.

Otippat dansintresse

Béatrice ser tillbaka på sin tid på GIH med glädje och värme.
– Det var en helt fantastisk tid, en av de bästa perioderna i mitt liv! Förutom en härlig gemenskap mellan studenter och med lärare så lärde jag mig otroligt mycket, både om mig själv och hur jag lär ut till andra, säger hon.

Béatrice lyfter fram flera inslag i utbildningen som hon fann extra givande, till exempel friluftsliv då klassen bland annat åkte till fjällen och var ute och paddlade. Något som hon fastnade lite extra för var dans, vilket överraskade henne då det inte varit ett större intresse tidigare.
– Som handbollsspelare var jag ganska inställd på bollsport och tänkte att dans inte var något för mig. Men jag hade en fantastisk lärare som lyckades väcka ett intresse som har hängt kvar sedan dess. Till exempel så är det något jag använder mycket i mitt jobb och så dansar jag streetdance på fritiden.

Intresset födde kurslitteratur

Faktum var att Béatrice blev så dansbiten att hon till och med har skrivit en bok på temat. 2014 valde hon att återvända till GIH för att gå forskarutbildningen, och under den perioden pluggade och jobbade hon parallellt.

Resultatet av den utbildningen blev licentiatuppsatsen och boken "Wii lär oss dansa?", som i dag används som kurslitteratur, samt att Béatrice i dag även kan titulera sig lektor i idrott, en av få i Sverige.
– Förutom mitt jobb som lärare så är jag även lektor i Haninge kommun, vilket innebär att jag håller i nätverksträffar och driver olika hälsoprojekt inom hela kommunen. Det är jätteroligt att kunna kombinera ett mer övergripande uppdrag med arbetet som lärare!

En kunskapsbank för framtiden

Béatrice har tagit med sig mycket från utbildningen på GIH som hon i dag tillämpar i sitt dagliga arbete.
– Det främsta är nog vikten av att vara strukturerad och ha en tydlig planering kring lektionsupplägget. Det jobbade vi mycket med under utbildningen, och det har jag verkligen användning för i dag, säger hon och fortsätter:

– Sedan är det ju glädjen och allt jag lärt mig om olika moment, som friluftsliv, bollspel, gymnastik och massa annat. Som student vid GIH får man verkligen med sig en fantastisk kunskapsbank!

Hitta på sidan

Béatrice Gibbs

Namn:
Béatrice Gibbs

Studerat på:
Ämneslärarprogrammet

Vad händer sen?

Vill du veta mer om dina möjligheter efter du är klar med studierna vid GIH?

Senast ändrad:2 Jun 2023