Masterprogrammet: Fysisk aktivitet, livsstil och hälsa
120 högskolepoäng. Heltid 100 %.
Vill du arbeta med, forska eller fördjupa dig inom området fysisk aktivitet, livsstil och hälsa?
Om utbildningen
Betydelsen av fysisk aktivitet och en hälsosam livsstil för främjande av hälsa och förebyggande av folksjukdomar kommer vara av stor betydelse för en hållbar framtid.
Här får du fördjupa dig i hur och varför fysisk aktivitet och livsstil påverkar hälsa och sjukdom. Du får lära dig att implementera, mäta och utvärdera hälsofrämjande arbete avseende livsstil och hälsa på olika nivåer och i olika sammanhang. Du djupdyker även i hälsopsykologi och metoder för beteendeförändring, och får öva på att främja individers livsstilsförändringar.
Vad läser du som masterstudent?
På masterprogrammets inriktning fysisk aktivitet, livsstil och hälsa fördjupar du dina kunskaper inom området, för att sedan kunna verka ute i samhället med avancerat utvecklingsarbete och specialistkompetens inom till exempel hälso- och sjukvård, skolan eller näringslivet, alternativt påbörja en forskarkarriär.
Som student möter du några av Sveriges ledande forskare i undervisning och handledning. Du djupdyker i kurser inom din inriktning i fysisk aktivitet och hälsa, psykologi, epidemiologi och neurofysiologi. Du samläser även kurser inom vetenskapsteori, metod och analys med masterstudenter från de andra inriktningarna vilket möjliggör utbyte av idéer och erfarenheter.
Under terminerna så arrangeras seminarier med doktorander, forskare och masterstudenter som läser året innan eller efter, vilket skapar tillfällen till nätverkande och inspiration.
Möjlighet till examensarbete i spännande pågående forskningsprojekt
Inför det avslutade examensarbetet finns det goda möjligheter att vara en del av något av de spännande forskningsprojekt som pågår på GIH, ofta i samverkan med våra partners inom skolan, hälsoområdet och näringslivet.
Spännande exempel på fördjupningsämnen
Nedan finner du exempel på tidigare examensarbete från masterprogrammet.
- Effekter av en skolbaserad intervention på ungdomars psykosomatiska hälsa: Insats med tre timmars förlängd skolvecka innehållande fysisk aktivitet, promenader med ljudbok och läxläsning med rörelsepauser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Acute effects of physical exercise of different intensities on working memory : Masters thesis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- How active are Swedish 50-64 year olds?: A quantitative study investigating physical activity and sedentary behaviour in 50-64 year old men and women from Gothenburg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- The association between physical activity patterns, cardiorespiratory fitness, and cortical thickness in aging: a population-based neuroimaging study Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Långsiktiga effekter av FaR – en RCT: Långsiktiga effekter på fysisk aktivitetsnivå av Fysisk aktivitet på Recept Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Har man inte motivation till träning eller tror man att man inte kan?: Sambandet mellan motivation och tilltro till förmåga till fysisk aktivitet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Fysisk aktivitet eller Farmakologi för en hälsosammare behandlingsupplevelse enligt individer med ADHD?: Retrospektiv intervjustudie Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- ”Att hålla normen” : En tvärsnittsstudie om vilka uppfattningar människor har avseende fysisk aktivitet och hälsa i ett bostadsområde med låg socioekonomisk status Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Programmets innehåll
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT24.
Programmets innehåll - se vilka kurser som ingår
År 1
Vetenskapsteori och forskningsdesign, 7.5 hp
Kvantitativ och kvalitativ metod och analys, 7.5 hp
Fysisk aktivitet och hälsa: Epidemiologi och fysiologi, 15 hp
Hälsopsykologi, biopsykosociala perspektiv, 7.5 hp
Mätning och utvärdering av levnadsvanor, 7.5 hp
Intervention och implementering, 7.5 hp
År 2
Val av kurs om 15 hp
Val av kurs: Fördjupad kvantitativ analys, 7.5 hp, eller Fördjupad kvalitativ
analys, 7.5 hp
Fördjupning inför examensarbete, 7.5 hp
Examensarbete, 30 hp
Studierektorn berättar
Samarbete med arbetslivet
På GIH pågår sverigeledande forskning inom området fysisk aktivitet och hälsa. I de flesta forskningsprojekt sker detta i nära samverkan med samverkanspartners från olika områden i samhället, t.ex. försäkringsbolag, friskvårdsföretag, företagshälsovården, försvarsmakten, idrottsrörelsen, hälso- och sjukvården och näringslivet.
Du som student har god möjlighet att knyta kontakter med såväl forskare som samverkanspartners.
Våra studenter berättar
Efter utbildningen
Efter avslutad utbildning får du en masterexamen i idrottsvetenskap, med inriktning fysisk aktivitet, livsstil och hälsa. Du kan också ansöka om studiegång som leder mot magisterexamen.
Du kommer att ha fördjupad kunskap inom området fysisk aktivitet, livsstil och hälsa, med en förståelse för hur dessa samband varierar mellan individer med olika förutsättningar i ett livsloppsperspektiv.
Inom ramen för ditt examensarbete, har du därtill valt att fördjupa dig ytterligare och specialisera dig inom ett givet område. Du kommer vara väl förberedd för att verka ute i samhället med avancerat utvecklingsarbete och specialistkompetens inom till exempel hälso- och sjukvården, skolan eller näringslivet, eller påbörja en forskarkarriär.
GIH har en egen forskarutbildning i ämnet idrottsvetenskap och utlyser regelbundet doktorandtjänster.
Gör programmet bättre
Som student har du möjlighet att ta en aktiv del i arbetet med att utveckla våra utbildningar. Läs mer om GIH:s kvalitetsarbete och ta del av aktuella kurs- och programutvärderingar.
Kontakt
Har du frågor om masterprogrammet kan du vända dig till studierektor Elin Ekblom Bak.
Undrar du något över den specifika inriktningen kontakta vice studierektor Jonna Nilsson Horre som är ansvarig för inriktningen.
Har du en fråga om dina studier kan du alltid vända dig till våra studievägledare.
Hitta på sidan
Kontakt
- Biträdande högskolelektorJonna Nilsson Horrejonna.nilsson@gih.se08-120 53 808
- Professor, studierektor, högskolelektorElin Ekblom Bakelin.ekblombak@gih.se08-120 53 861
Utbildningsinformation
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Studietakt
100 % Heltid
Undervisningstid
Dagtid
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Utbildningsplan
Examen
Masterexamen
Urvalsregler
Behörighetskrav
Kandidatexamen, konstnärlig kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng eller
motsvarande utländsk examen.