Lärarlyftet – lärorikt på flera plan
Att få nya infallsvinklar på idrottsundervisningen för att skapa ännu mer lustfyllda lektioner. Det är enligt läraren Henrik Hannu den stora behållningen med att vidareutbilda sig på Lärarlyftet vid GIH.
– Jag får alltid något nytt med mig som jag kan testa i idrottssalen.
Lärarlyftet är en uppdragsutbildning som ger yrkesverksamma lärare möjligheten att utveckla sin kompetens och höja sin behörighet. När Henrik Hannu, som under många år jobbat som lärare, fick möjligheten att öka sin behörighet vid GIH för att undervisa i idrott och hälsa var valet självklart.
– Jag har ju arbetat som idrotts- och NO-lärare under många år, men bara formellt behörig i NO. Så när jag fick chansen att höja min behörighet även i idrott och hälsa tvekade jag inte en sekund, säger Henrik som i dag arbetar på en gymnasieskola i Kiruna.
Nya kunskaper och behörig på pappret
Det var när Henrik bodde i Norge och spelade proffsfotboll som han valde att utbilda sig till lärare. Med det sagt var det kanske inte så konstigt att han skulle hamna i idrottssalen när han väl var klar och kom ut i arbetslivet.
Efter att ha jobbat länge i grundskolan, dels som idrottslärare, dels som NO-lärare, valde han nyligen att byta inriktning och börja på en gymnasieskola. Och det var i samband med det som han fick möjlighet att gå Lärarlyftet.
– Även om jag hade lång erfarenhet som idrottslärare kände jag att det skulle vara bra att få nya kunskaper och behörigheten på papper. Dessutom är det ju en positiv grej för min arbetsgivare att vi lärare är behöriga i de ämnen vi undervisar i, säger han.
Praktiska övningar och erfarenhetsutbyte
Under utbildningen, som totalt löper under sex terminer, har studenterna distansföreläsningar en gång i veckan samt en fysisk träff på GIH per termin där fokus ligger mer på praktiska moment. Och det är framför allt det sistnämnda som Henrik tycker har varit extra roligt och lärorikt.
– Det praktiska vi har gjort på GIH har varit fantastiskt kul! Vi har bland annat gjort övningar i redskapsgymnastik, parkour och dans, och jag känner att jag fått med mig många nya tips som jag kommer ha stor användning av, säger han, och fortsätter:
– Dessutom har det varit väldigt lärorikt att träffa kollegor som också läser Lärarlyftet för att utbyta erfarenheter. Många av problemen vi möter i våra yrkesroller är ju desamma oavsett vilken skola man jobbar på, och då är det värdefullt att höra hur andra hanterar dem.
Från teori till idrottssalen
Att jobba parallellt med studierna har inte varit några problem för Henrik. Att den största delen av undervisningen är på distans har varit en förutsättning då han inte har möjlighet att flytta till Stockholm. Dessutom kan han ta allt han lär sig och testa direkt i sin egna undervisning.
– Det är jättebra att kunna ta alla kunskaper vi får på föreläsningarna och direkt applicera på mina egna idrottslektioner. Då får jag testa allt medan det är färskt i minnet.
Henrik skulle absolut rekommendera Lärarlyftet till alla som vill läsa upp sin behörighet och utveckla sin kompetens.
– Även om man som jag har jobbat länge så blir man ju aldrig fullärd. Det finns alltid nya kunskaper, rön och infallsvinklar att ta med sig för att göra undervisningen ännu bättre. Idrottslektionerna är ju så mycket mer än att bara sparka boll, de ska vara lustfyllda för alla elever.
Hitta på sidan
Namn:
Henrik Hannu
Studerar:
Lärarlyftet
Vill du utveckla din kompetens?
Gör som Henrik och sök Lärarlyftet vid GIH.