Till Gymnastik- och idrottshögskolan startsida

Lärarlyftet

Har du lärarexamen och vill utöka din behörighet med idrott och hälsa? Då kanske Lärarlyftet är något för dig. Lärarlyftet är en fortbildning för lärare i ämnet idrott och hälsa.

Studenter tränar i idrottshall

Saknar du behörighet i idrott och hälsa?

Lärarlyftet är en uppdragsutbildning som riktar sig till dig som är anställd lärare som har en behörighetsgrundande lärarexamen, och vill utöka din behörighet med idrott och hälsa.

Skolverket beställer utbildningarna av GIH, som då erbjuder dem för ansökan i nästkommande ansökningsperiod.

Lärarlyftskurser vid GIH

– Jag har ju arbetat som idrotts- och NO-lärare under många år, men bara formellt behörig i NO. Så när jag fick chansen att höja min behörighet även i idrott och hälsa tvekade jag inte en sekund, säger Henrik som i dag arbetar på en gymnasieskola i Kiruna.

Kursupplägg

Kurserna är antingen 45 eller 90 högskolepoäng. De ges på halvtid och läses på distans med en campusträff varje termin vid kursstart. Under terminens gång träffas lärare och studenter digitalt under en eftermiddag i veckan för undervisning, seminarier eller examinationer.

Hur gör jag om jag är intresserad?

För att delta i utbildningen behöver du ett godkännande från skolhuvudmannen. Du hittar blankett för huvudmannens godkännande nedan tillsammans med mer information om Lärarlyftet på Skolverkets hemsida.

Validering

Har du tidigare kunskaper och färdigheter av att arbeta som idrottslärare kan du söka om validering. Läs mer nedan.

En validering innebär att det görs en bedömning av tidigare genomförda studier samt yrkeserfarenhet i relation till den sökta utbildningen. Det spelar ingen roll var du förvärvat dina kunskaper och färdigheter, huvudsaken är att du kan styrka dem.

Syftet med en validering är att bedöma om tillgodoräknande av hela eller delar av kursen är möjlig. Bedömningen görs i förhållande till fastställda kriterier, i detta sammanhang lärandemålen och innehållet i kursen. Lärandemålen anger det du ska kunna efter att du fullföljt kursen.

Tillgodoräknande är endast möjligt om dina kunskaper och färdigheter bedöms motsvara de krav som ställs i kursens lärandemål. Validering erbjuds som en möjlighet och det är frivilligt för dig som antagits till kursen att ansöka om validering.

 

Du som är antagen till en kurs inom Lärarlyftet vid GIH kan ansöka om validering för tillgodoräknande inom kursen, ansökan är frivillig. Du hittar information om ansökan och den blankett som du ska fylla i på denna sida.

Ange den yrkesverksamhet, högskoleutbildning, övrig utbildning och verksamhet som visar att du uppfyller utbildningens lärandemål. Allt du anger behöver styrkas, t ex med intyg för tjänstgöring och studier, planeringar, beskrivning på hur man arbetat med bedömning etc.

Observera att GIH gör bedömningen utifrån det underlag som du lämnat genom din ansökan. Bedömning och utfall kan påverkas av hur tydligt och relevant det underlag du lämnar är.

  • Märk allt du skickar in med namn och personnummer.
  • Samtliga bilagor ska vara vidimerade.

Skicka din ansökan och övriga vidimerade dokument som styrker din ansökan till: registrator@gih.se

Så snart vi tagit emot din ansökan inleds en process där du har kontakt med oss i följande skeden:

  • Du får bekräftelse på att vi tagit emot din ansökan om validering.
  • Om ytterligare underlag behövs för att vi ska kunna göra en väl underbyggd bedömning, så erbjuds du att komplettera dina underlag eller bjuds in till ett valideringssamtal.
  • Du meddelas beslut om din ansökan har beviljats eller avslås. Beslutet går inte att överklaga.

Tidplan

Din ansökan ska inkomma till registrator innan kursstart. Handlingar som inkommer efter kursstart behandlas och meddelas efter hand och i turordning. Vi kan inte garantera att du får svar innan kursstart eftersom alla ärenden är unika, vi gör dock vårt bästa för att du ska få en snabb handläggning.

 

Kontakt

Har du frågor om Lärarlyftet eller kursen som ges, kontakta GIH:s studie- och karriärvägledning på studievagledning@gih.se.

 

Kortadress till denna sida: www.gih.se/lararlyftet

Hitta på sidan

Kontakt

Lärarlyftet - lärorikt på flera plan

Att få nya infallsvinklar på idrottsundervisningen för att skapa ännu mer lustfyllda lektioner. Det är enligt läraren Henrik Hannu den stora behållningen med att vidareutbilda sig på Lärarlyftet vid GIH.

Senast ändrad:10 Apr 2025