GIH-podden

GIH-podden är en populärvetenskaplig podcast från Gymnastik- och idrottshögskolan. Där intervjuas forskare och lärare från GIH tillsammans med yrkesverksamma inom idrott, fysisk aktivitet och hälsa.

GIH-podden logotyp

Lär dig mer om idrott, fysisk aktivitet och hälsa

I GIH-podden får du möjlighet att lära dig mer om idrott, fysisk aktivitet och hälsa. Till vår hjälp har vi forskare och lärare från GIH, som alla är experter inom sina olika områden.

Ibland bjuder vi även in externa gäster som bidrar med unika perspektiv och erfarenheter från ett liv i idrottens tjänst.

Våra podd-avsnitt

Nedan kan du ta del av alla tidigare avsnitt av GIH-podden. Klicka på det avsnitt du vill lyssna på för att öppna i Spotify.

GIH-podden gästas av GIH-forskaren och professorn Karin Redelius. Det blir ett intressant avsnitt där vi samtalar om barn- och ungdomsidrott - hur unga påverkas och vad de lär sig av att hålla på med idrott.

I detta temaavsnitt pratar vi med lektorerna Bengt Larsson och Britta Thedin Jakobsson om temat ”Kan barn och unga välja idrott? - ett samtal om idrott i barn och ungas liv."

GIH-podden gästas av GIH-läraren Dan Wiorek, ansvarig för tränarprogrammet och Riksidrottsuniversitetet vid GIH.

Dan har en bakgrund som basketspelare på elitnivå, och efter spelarkarriären har han coachat både juniorlandslag och dam- och herrlag på högsta nivå.

Det blir ett spännande samtal om just tränarskap, men även om lagbyggande, dubbla karriärer och barn- och ungdomsidrott.

Vi gästas av Leif Yttergren som är docent i historia med särskild inriktning mot idrottshistoria.

GIH-podden gästas av GIH-forskaren och läraren Anna Bjerkefors, som bland annat varit med och bidragit till att två nya discipliner tagits upp i Paralympics.

Det blir ett spännande samtal om just parasport, men även om fusk, anpassad fysisk aktivitet och tillämpad forskning.

GIH-podden gästas av GIH-forskaren och läraren Filip Larsen, som bland annat skrivit två böcker om uthållighetsträning.

Det blir ett intressant samtal om just uthållighet, men även om överträning, träningsteknologi och ämnen i grönsaker.

GIH-podden möter GIH-läraren och forskaren Helena Andersson, som varit fystränare för såväl det svenska som det amerikanska och kinesiska damlandslaget i fotboll.

Helena pratar om just fotboll, men även om ledarskap, fysiologi, träningslära och kost. Lagom till fotbolls-EM pratar vi dessutom om hur det är att delta vid stora mästerskap

GIH-forskaren Toni Arndt samtalar om biomekanik, löparskor, teknisk doping och skador. Dessutom pratar vi om två kommande konferenser som Toni och GIH är med och arrangerar.

I det första avsnittet av GIH-podden gästas vi av GIH-forskaren Ulrika Tranaeus och ishockeylegendaren Anders Hedberg.

Det blir ett samtal om idrottsskador, idrottspsykologi och ishockey. Ulrika bidrar med kunskap och insikter från hennes forskning, och Anders delar med sig av sina erfarenheter från ishockeyns värld – både som spelare, scout och ledare.

 

Kortadress till denna sida: www.gih.se/podd

Hitta på sidan

Kontakt

Lyssna på GIH-podden

Vill du lära dig mer om idrott, fysisk aktivitet och hälsa? Lyssna på GIH-podden på podcastplattformen Buzzsprout.

Öppna föreläsningarFördjupa dig ytterligare i idrott, fysisk aktivitet och hälsa

UtbildningarVill du jobba med idrott och hälsa?

Utveckla din verksamhetVi erbjuder kompetensutveckling och fortbildning

Senast ändrad:28 Sep 2023