Örjan Ekblom ny hälsoexpert i DN

Som ny medlem i Dagens Nyheters expertpanel svarar han på frågor om träning, fysisk aktivitet, hälsa och kost.
– En livsstilsförändring behöver inte vara så dramatisk – men kan ha stor betydelse för hälsan, säger Örjan Ekblom.

Bild på Örjan Ekblom

Frågor och svar i DN

I DN svarar han på en massa frågor som hur han blivit intresserad av träning och hälsa.

– Tja, det går ju inte att neka till att äpplet faller nära trädet; min pappa arbetade inom samma fält och jag tyckte redan tidigt väldigt mycket om forskningen inom idrott, fysisk aktivitet och hälsa. Jag känner fortfarande samma fascination, kanske ännu mer nu.

Bra att tona ner "livsstilsförändring"

På frågan om vad som är hans bästa tips för att leva mer hälsosamt svarar han:

– Ibland när jag diskuterar livsstilsförändring känns det lite stressigt, som att alla människor egentligen måste ändra sina liv. Jag undrar då för vem dessa ändringar behöver göras. Så det viktigaste är kanske att först klargöra varför man vill förändra sina vanor. Vad är det som inte känns så bra?

– Sen kanske man kan tona ned begreppen lite. En ”livsstilsförändring” kan kännas som en jättestor och lite svårfångad sak. Men att testa en ny fysisk aktivitet, hitta nya menyer till vardagsmaten eller på annat sätt ändra hur man lever i sin vardag behöver inte vara så dramatiskt, men kan ha stor betydelse för hälsan. Det gäller i synnerhet om det leder till att det verkligen blir en ny vana, alltså något som man gör utan att tänka på det.

Örjan Ekbloms första fråga var om varför en kvinna, som tidigare har varit utbänd, känner sig pirrig och får obehag i kroppen efter sin träning.

Kontakt

  • Örjan Ekblom´s profilbildProfessor, ämnesområdesansvarig för fysisk aktivitet och hälsaÖrjan Ekblomorjan.ekblom@gih.se08-120 53 822

Rekommenderad läsning

Senast ändrad:2 Maj 2024