Försvinner vallateamen när fluorvallan förbjuds?

Skidvalla bidrar till att professionella skidåkare kan åka fort. Det har resulterat i att många skidlag har egna vallarteam, vilket är kostsamt.
- Förbudet mot fluorvalla resulterar i att ytterligare en kontrollmekanism läggs till sporten, säger Isak Lidström, idrottshistoriker på GIH.

Bild på Isak Lidström

Naturligt ersätts med kemiskt

Redan på 1600-talet använde samerna tjära på sina träskidor för att kunna jaga. Därefter blev det älghudar som gav fäste. I slutet av 1800-talet användes bivax och amerikanskt fläsk.

– Det var först på 1940-talet som det naturliga ersattes med det kemiska. KTH började samarbeta med Astra för att ta fram en universalvalla, vilket resulterade i SWIX. Utvecklingen har gjort att vallan hela tiden blivit bättre och varit viktig för skidåkarna, säger Isak Lidström.

Konsekvenser för förbud av fluorvallan

Anledningen till att fluorvallan förbjöds var för att den var skadlig för både hälsan och naturen. Detta förbud signalerar en brytpunkt som påverkar teknikutvecklingen. Förbudet kan bidra till fler försöker hitta nya innovativa produkter och sätt att undvika kontroller av fluorvallan.

– Det blir intressant att följa om den nya vallautvecklingen inom skidsporten följer samma trend i samhället och blir småskalig och ekologisk. Det ska även bli spännande att se om det finns de som åker Vasaloppen och fortfarande använder fluorvalla – eller om de inte har fått bort allt.

Kontakt

Rekommenderad läsning

Senast ändrad:1 Mar 2024