Forskning på extremtävling

I extremtävlingen One Water Race ska deltagarna under två dygn ta sig från Arholma till Landsort så fort som möjligt genom simning, löpning och orientering. Forskare från GIH är med och undersöker tävlingsdeltagarnas fysiologiska och psykologiska begränsningar.

Världens tuffaste långdistanslopp

Mellan den 22 och 24 augusti ska de tävlande ta sig 250 kilometer utan att sova eller vila. Detta race sker för andra året och har etablerat sig som en av världens tuffaste långdistanslopp med deltagare kommer från hela världen.

- För att klara av ett race som detta krävs lång erfarenhet av extremuthållighetsidrott. Det krävs också en riktigt bra kondition och förmåga att vara kontinuerligt aktiv under mycket långa perioder, det vill säga uthållighet. Det som gör dessa atleter unika är deras mind-set, att kunna gilla och hantera smärta och utmattning samt förmåga att hålla fokus trots sömnbrist och fysisk påfrestning. Det krävs även en mycket bra strategi för navigering, energiintag och temperaturkontroll. Förra året bröt mer än hälften av lagen trots att det var den yttersta eliten som deltog, säger Marcus Moberg, docent och forskningsledare.

Medverkande från hela världen

De medverkande kommer från hela världen och bildar tio mixade lag. De ska själva lista ut den snabbaste och säkraste vägen från Arholma till Landsort, och samtidigt hålla sig till de olika kontrollerna längs vägen. Att ta sig 250 kilometer på kortast tid kräver inte bara fysisk kapacitet, utan även mental förmåga.

- Loppet medför en extrem muskulär belastning och därmed mekanisk nedbrytning av framför allt underkroppens muskler. Det finns även en påtaglig risk för kraftig nedkylning beroende på vattentemperatur och väder. Det kommer att leda till en påtaglig energibrist då det är mycket svårt att få i sig tillräckligt med mat eftersom de är i nästan konstant rörelse. Men den mest extrema påfrestningen är nog den på hjärnan. Sömnbrist, energibrist och den extrema fysiska belastningen leder till kraftiga humörsvängningar, förlust av fokus och orienteringsförmåga, hallucinationer, påtagligt försämrad koordination och styrka. Alla effekter som tillsammans tydligt försämrar en prestationsförmåga, avslutar Marcus Moberg.

Scrolla ner till Road to för att se filmer från tävlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

  • Marcus Moberg´s profilbildDocent, bitr prefekt, laboratorieansvarig, högskolelektorMarcus Mobergmarcus.moberg@gih.se08-120 53 875

Rekommenderad läsning

Senast ändrad:25 Aug 2023