Nya referensvärden för beräknad kondition

Baserat på konditionstest från över 350 000 män och kvinnor har nu uppdaterade referensvärden för kondition presenterats. Det gäller Åstrandstestet och Ekblom Bak-testet.

Bilden visar när en person gör Ekblom Bak-testet

Jämföra män och kvinnor

– Dessa referensvärden är baserade på världens mest omfattande referenspopulation. De kan användas i olika sammanhang där man vill kunna jämföra konditionsnivån med män och kvinnor i samma åldersspann, säger Elin Ekblom Bak, studiens sisteförfattare och forskare vid GIH.

Testerna har genomförts i den arbetsföra befolkningen mellan 2010 och 2020, där män och kvinnor i åldrarna 20–69 deltog. De har sammanställts i den centrala databasen HPI, Health Profile Institute.

Därför behövs olika värden

Åstrandtestet och Ekblom Bak-testet är två icke-maximala konditionstest som vanligen används inom företagshälsovård, undervisning på högskola eller universitet och olika forskningsstudier. De skiljer sig åt och därför behövs olika referensvärden.

– Dessa tester mäter inte direkt kondition, utan beräknar den utifrån olika testvärden. Därför finns det alltid en risk att det skiljer sig något mellan vad testet beräknar för kondition och vad den riktiga konditionen egentligen är. Denna felmarginal skiljer mellan olika icke-maximala test, och därför är det viktigt att vi tar fram referensvärden för varje specifikt test, säger Daniel Väisänen, studiens försteförfattare.

Läs artikeln på European Journal of Applied Physiology Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Läs artikeln på GIH:s publiceringsdatabas DiVA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakt

Rekommenderad läsning

Senast ändrad:1 Feb 2024