4,3 miljoner till GIH

GIH har fått ett forskningsanslag på 4,3 miljoner kronor från Kunskaps- och kompetensstiftelsen. Bidraget ska gå till forskning om hur stor effekt grannskap och fysisk aktivitet har för hjärnans åldrande.

Hur stor påverkan har grannskapet?

Tillsammans med de tre samarbetsföretagen, Statisticon AB, Tyréns Sverige AB och Health Profile Institute AB, ska GIH:s forskargrupp forska kring hur omgivningen i bostadsområdet påverkar vuxnas och seniorers mående.

- Stigande ålder är en betydande riskfaktor för hjärnrelaterade störningar. Vi vill undersöka hur stor påverkan som grannskapet har för äldres hjärnhälsa för att få fram långsiktigt hälsosamma beteenden, säger Rui Wang, biträdande högskolelektor och ansvarig forskare för projektet.

Fastställa de bästa rekommendationerna

Rui Wang kommer att utforska och fastställa de bästa rekommendationerna för omgivning av grannskap för vuxna och seniorer.

- Vårt samhälle har en stor utmaning med en åldrande befolkning. Genom att skapa åldersvänliga omgivningar som främjar individuell hälsa minskas risken för att dö i hjärnskador hos både riskgrupper och den äldre allmänheten. Detta ligger i linje med hållbara mål som gynnar hela samhället. Genom samarbetet med de tre företagen och stöd från Kunskaps- och kompetensstiftelsen ges vi möjlighet att utforska hur stor roll grannskapet spelar i sambandet mellan hälsosamma beteenden och hjärnhälsa - ett område som det inte har forskats mycket kring, säger Rui Wang.

Projektet är kopplat till GIH:s forskningsgrupp Center of Excellence E-PABS och förväntas pågå till årsskiftet 2027.

Kontakt

  • Rui Wang´s profilbildDocent, bitr högskolelektorRui Wangrui.wang@gih.se08-120 53 851
  • Maria Ekblom´s profilbildProfessor, biträdande prefekt, studierektorMaria Ekblommaria.ekblom@gih.se08-120 53 736
  • Louise Ekström´s profilbildKommunikatörLouise Ekströmlouise.ekstrom@gih.se08-120 53 711

Rekommenderad läsning

Senast ändrad:7 Dec 2023