Till Gymnastik- och idrottshögskolan startsida

REMO har fått fyra projekt finansierade

Fyra forskningsprojekt inom humaniora och samhällsvetenskap vid GIH, har fått sammanlagt 1,6 miljoner kronor från Centrum för idrottsforskning, CIF.

Bild på GIH:s huvudentré

– Det är mycket glädjande att forskare från forskningsgruppen REMO fått så god utdelning av externa medel från CIF i år. Vi ser mycket fram emot att följa och stödja dessa intressanta forskningsprojekt, säger Mikael Quennerstedt, professor och forskningsledare för REMO.

De fyra forskningsprojekten är:

  • barnrättsperspektivet i fotbollsakademier,
  • inkludering i ridsport och gymnastik,
  • unga autisters och ADHD:ares berättelser om idrott och rörelse samt
  • tennis ur ett kungligt historiskt perspektiv.

Ungdomsakademier i idrott – en kritisk granskning ur ett barnrättsperspektiv

Karin Redelius projekt fokuserar på framväxten av ungdomsakademier inom fotbollen. Här väljs de barn och ungdomar med störst talang i åldern 8–19 år ut. Syftet med studien är att med utgångspunkt i ett barnrättsperspektiv kritiskt granska innehållet i denna certifieringsmodell för fotbollsakademier.

– Idrottsakademier för unga utövare blir allt vanligare, de är eftertraktade och ses som förebilder. Akademier samlar de (för stunden) bästa, men utgör akademier den bästa utvecklingsmiljön och är verksamheten för barnets bästa? Den frågan sammanfattar kort studiens inriktning, säger projektledare Karin Redelius.

Kunna för att delta – en etnografisk studie om inkludering i ridsport och gymnastik

Britta Thedin Jakobsson kommer att utforska hur unga ryttare och gymnaster upplever träning och deras värderingar. Studien ska bidra med kunskap så att unga aktiva kan känna trygghet och utveckla sina färdigheter i idrott.

– Ridsport och gymnastik är intressanta då dessa idrotter kräver både ett individuellt kunnande och sker i ett socialt sammanhang. Förhoppningsvis kan studien bidra till att ledare får möjlighet att utveckla sitt kunnande vad gäller ledarskap med fokus på inkludering och gynnsamma lärmiljöer för unga idrottare, säger projektledare Britta Thedin Jakobsson.

Att röra sig på spektrat – unga autisters och ADHD:ares berättelser om idrott och rörelse

Eva Linghede kommer att undersöka unga autisters och ADHD:ares berättelser om deras upplevelser av idrott och hälsa. Hon gör detta utifrån ett perspektiv som utgår från att människors hjärnor har olika sätt att fungera. Ökad kunskap om deras upplevelser av idrott och rörelse är avgörande för att skapa mer inkluderande idrottsmiljöer.

– Jag kommer utforska idrott och rörelse ur unga autisters och ADHD:ares perspektiv, eftersom deras röster ofta saknas i samtal om tillgänglighet, inkludering och skillnader i deltagande mellan olika ungdomsgrupper, säger projektledare Eva Linghede.

Rex ludens: Monarki, makt och tennis från Vasa till Bernadotte

Isak Lidström har ett stort intresse för tennis ur ett svenskt kungligt perspektiv. Nu sammanför han forskningen från åren 1550 till 1950. Han undersöker hur kungligheternas tennisspel under vasaätterna hade en makt som gudagiven till att bli mer folklig i modern tid.

– Vi behöver historien för att förstå vår samtid men även som riktningsgivare vid framtidsspaningar! Fördelen är att jag redan har gjort en pilotstudie om kungliga tennisvanor i Vasatidens Sverige. Nu ska jag sitta en del i Riksarkivet och Slottsarkivet och studera räkenskaper från 1500-och 1600-tal. Därefter kommer jag fokusera på modern tid, säger projektledare Isak Lidström.

Läs mer om Forskningsgruppen för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning om rörelse, kultur och samhället (REMO).

Prenumerera på när nya publikationer från REMO publiceras Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Läs mer om Centrum för idrottsforskning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs hela pressmeddelandet Pdf, 253.6 kB.

Kontakt

Rekommenderad läsning

Senast ändrad:19 Dec 2024