Öppna föreläsningar

Välkomna till 2016 års öppna föreläsningar vid GIH!

Lördagar klockan 11.00 – 12.30 i GIH, Lidingövägen 1, vid Stockholms Stadion. Lokal GIH:s aula.

Fri entré, ingen förbokning möjlig.

Dokumentation från Öppna föreläsningar 

Örjan Ekbloms föreläsning "Hur hjärnan påverkas av stillasittande och träning"

Mikael Mattssons föreläsning "Gener, teknologi och träningsoptimering - oavsett nivå"

Toni Arndts föreläsning "Varför ska jag springa barfota?"

2016-03-05

Hur hjärnan påverkas av stillasittande och träning.
Högskolelektor Örjan Ekblom

Långvarigt stillasittande har många effekter på kroppen. De första studierna gällde risk för att utveckla livsstilssjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Senare har man förstått att stillasittande även påverkar hjärnan, dess cirkulation och reglering, vilket kopplas till hjärnans funktion. Föreläsningen handlar om hur stillasittande påverkar kroppen, vilka effekter detta har och vad man kan göra för att minska risken.

Sammanfattning av Örjan Ekbloms föreläsning den 5 mars (länk)

2016-03-12

Gener, teknologi och träningsoptimering - oavsett nivå
Högskolelektor Mikael Mattsson

Det är helt klart att individer svarar olika på samma träning. Är det helt kört om man har "fel" gener? Hur mycket kan man påverka? Vad kan man säga om träning för olika profiler och personligheter? Det är inte så lätt att få en helhetsbild av situationen om man bara fokuserar på träningen utan hänsyn till övriga livsparametrar. Just nu pågår en fantastisk teknikutveckling där man med relativt enkla medel kan registrera och mäta en mängd aspekter av en persons aktivitetsgrad, sömn och återhämtningsstatus. För optimal effekt, oavsett om det handlar om träning för att vinna världsmästerskap eller för att nå positiva hälsoeffekter, bör råd och insatser kring träning och fysisk aktivitet individualiseras. Nu är vi precis i startgroparna för en tidsålder då man kan få fram en mer komplett helhetsbild med hjälp av kunskaper från genetiska profiler, livsmönster, och teknologiska hjälpmedel.

Sammanfattning av Mikael Mattssons föreläsning den 12 mars 2016

2016-03-19

Varför ska jag springa barfota?
Professor Toni Arndt

Ingen utveckling i motionslöpning har haft ett sådant genombrott de senaste åren som barfotalöpning eller löpning i minimalistiska skor. Att springa antingen barfota eller med nedskalade, lätta, flexibla skor har blivit extremt populärt över hela världen och därmed av stor kommersiell vikt för skoföretag. Fördelarna sägs vara allt från sänkt skaderisk till snabbare tider och dess anhängare propagerar intensivt om dessa fördelar. Men indikationer om mer skador den senaste tiden har öppnat för en stark polariserad debatt. Vad händer egentligen när man springer med minimalistiska skor? Hur förändras biomekaniken med den förändrade löpstil man ser i barfotalöpning eller löpning i minimalistiska skor? Vem är det bra för?

Sammanfattning av Toni Arndts föreläsning den 19 mars

2016-04-02 (obs-framflyttat datum)

Dansspel som läromedel
Gymnasielektor Béatrice Gibbs

"Jag hatar att dansa man blir inte ens svettig - kan vi inte spela fotboll istället?" Så här uttryckte sig en av mina elever med en arg ton i början av en av mina lektioner i idrott och hälsa. Efter att han fått dansa till en låt på Nintendo Wii-spelet log han istället med hela ansiktet och efter ytterligare ett antal låtar rann svetten i pannan. Men vad lärde han sig egentligen? Gymnasielektor Béatrice Gibbs kommer att presentera hur interaktiva dansspel kan användas som läromedel i undervisning, hur lärande sker när interaktiva dansspel används och vilka fördelar det öppnar för dig i din dansundervisning som idrottslärare.

Öppna föreläsningar 2016

Kontaktperson för GIH:s öppna föreläsningar
Karl Daggfeldt

Tidigare föreläsningsprogram

Öppna föreläsningar 2015
Öppna föreläsningar 2014 
Öppna föreläsningar 2013
Öppna föreläsningar 2012
Öppna föreläsningar 2011
Kent Sahlins föreläsning "Träning av uthållighet" i ppt
Öppna föreläsningar 2010
Öppna föreläsningar 2009
Michail Tonkonogis föreläsning "Styrketräning för äldre"
Öppna föreläsningar 2008
Öppna föreläsningar 2007
Öppna föreläsningar 2006
Öppna föreläsningar 2005
Föreläsning med Ingegerd Ericsson 12 feb 2005
Öppna föreläsningar hösten 2004
Öppna föreläsningar våren 2004

Adress till denna sida: www.gih.se/oppnaforelasningar