Masterprogrammet i idrottsvetenskap
120 högskolepoäng, 2 år, studier på heltid eller halvtid
Är du fysioterapeut, idrottslärare, tränare, hälsovetare, sport manager eller kanske idrottsvetare, och vill fördjupa dig i idrottsvetenskap?
Vill du ta del av en aktiv och bred idrottsvetenskaplig miljö?
Masterprogrammet ger dig möjlighet att fördjupa dig och utvecklas inom ditt intresseområde, och kanske ta första steget mot en forskarkarriär.
Som student på masterprogrammet får du uppleva en aktiv och bred idrottsvetenskaplig miljö som rymmer forskning och samverkan som är unik i sitt slag i Sverige. Här kan du ta första steget mot en forskarkarriär.
Samtliga kurser på GIH ges av aktiva disputerade forskare och delar av de obligatoriska kurserna läser du tillsammans med doktorander från utbildning på forskarnivå vid GIH.
– För mig personligen är det viktigt att kunna stå på en stadig akademisk grund för att kritiskt kunna granska det flöde av nya träningsmetoder och rön som många gånger inte bottnar i någon som helst fysiologisk vetskap.
Fördjupa dig inom idrottsvetenskap och vetenskaplig analys
Utbildningen på 120 högskolepoäng läses på helfart. Breddande idrottsvetenskapliga kurser varvas med kurser som ger ämnesmässigt djup.
Du får läsa kurser inom idrottsvetenskap, metod/design och analys tillsammans med valbara kurser vid antingen GIH eller vid andra lärosäten i Sverige eller utomlands.
Utbildningen avslutas med ett självständigt examensarbete på 30 högskolepoäng. Det finns goda möjligheter att genomföra examensarbetet i något spännande forskningsprojekt på GIH eller hos några av våra samverkanspartners som verkar inom till exempel idrotten, hälsoområdet eller näringslivet.
Spännande exempel på fördjupningsämnen
Nedan finner du exempel på tidigare examensarbete från masterprogrammet.
- Kombinationsträningseffekter på fysiologiska egenskaper relevanta för handbollsprestation på elitnivå
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Effekten av 10 veckors styrketräning på markörer för hypertrofi, translation och proteolys
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- "Jag tror att det ser rätt bra ut utan att veta exakt": En intervjustudie om domarbrist och svensk fotbolls domarorganisation
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Har passionen för hästar ett kön? – att göras och göra sig till ridsportkille
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Kontemplation i skolan: Ett pedagogiskt verktyg för lärande och stressreducering?
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- How active are Swedish 50-64 year olds?
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
En masterexamen öppnar många dörrar
Efter två års studier tar du din masterexamen i idrottsvetenskap, som kan vara ett steg mot en framtida forskarkarriär inom idrotts- och hälsoområdet på GIH eller annat lärosäte. GIH har en egen forskarutbildning i ämnet idrottsvetenskap och utlyser regelbundet doktorandtjänster.
Mastersstudenter från GIH jobbar senare bland annat inom olika specialidrottsförbund eller idrottsföreningar i roller som tränare och fystränare. Andra exempel är i roller med avancerat utvecklingsarbete och specialistkompetens inom hälsosektorn, idrottsrörelsen eller skolan.
Är du fysioterapeut kan masterprogrammet i idrottsvetenskap vara en del av en specialistutbildning som öppnar för en karriär som specialist inom fysioterapi, på egen eller annans mottagning.
Mer information
Programblad
Vill du ha mer information om masterprogrammet? På GIH:s kurswebb kan du läsa mer om utbildningens innehåll, se utbildningsplan, förkunskapskrav och anmälningsinformation.
Läs mer på kurswebben
Hitta på sidan
Studierektorn berättar
En kort presentation om varför masterprogrammet på GIH är ett spännande alternativ
Nyfiken på GIH?
Enligt våra studenter finns här en speciell atmosfär och stämning, den så kallade GIH-andan. Här går du på en renodlad idrottshögskola där du delar ditt största intresse med andra studenter.

HEnrik PEtré:"På GIH görs kunskapsinlärningen levande"

domen bremec:"Här får jag möjlighet att omsätta teori till praktik"

CAroline Söderström:"Variationen gör studierna stimulerande"

Senast ändrad:23 Maj 2023