Träning och cancer
7.5 högskolepoäng.
Deltid 50%.
Fysisk träning för personer med cancersjukdom har visat sig ha goda effekter på bland annat välmående och biverkningar vid behandlingen av cancersjukdomen. Men det är en fin balansgång hur man ska anpassa träningen såväl före, under och efter behandling för bästa effekt och i relation till biverkningar och kontraindikationer.
Höstterminen 2025
Anmälan öppnar 17 mar
Distans (campus) | Dagtid | 50%
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Studietakt
50%
Undervisningstid
Dagtid
Undervisningsform
Distans (campus)
Start
Höst 2025, vecka 36
Obligatoriska sammankomster
2
Undervisningsspråk
Svenska
Kursplan
Träning och cancerKursansvarig
Elin Ekblom BakKurskod
MATRCA
Anmälningskod
GIH-25F54
Urvalsregler
Om urvalsmodellerBehörighetskrav
Kandidatexamen inom idrott/idrottsvetenskap, fysioterapi, hälsovetenskap, medicin, omvårdnad eller motsvarande, där minst 15 högskolepoäng inom träningslära eller motsvarande ingår eller har lästs som fristående kurs.
Om kursen
Kursen riktar sig till dig som i din yrkesroll, eller efter tidigare studier, vill fördjupa dina kunskaper om träning vid cancersjukdom. Du möter lärare med lång erfarenhet av såväl forskning som praktisk verksamhet av fysisk träning för cancerpatienter.
Kursen behandlar sjukdomsepidemiologi, fysiologi, patofysiologi, behandling och biverkningar, kontraindikationer för träning, samt aktuell forskningsbaserad och praktisk kunskap inom träning för cancerpatienter. Den ger kunskap om hur rätt anpassad fysisk aktivitet före, under och efter behandling kan bidra både till att patienten tål behandlingen bättre, återhämtar sig snabbare efteråt, och får mindre oönskade bieffekter av behandlingen.
Kursens undervisning består av inspelade föreläsningar med tillhörande online-quiz som är uppbyggda i en tydlig struktur med progression genom olika moduler. Därtill ses samtliga studenter och lärare under två dagar på GIH (fredag lunch till söndag lunch) med såväl praktiska moment, föreläsningar, diskussioner och en av två examinationer (skriftlig examination). Godkänt genomförande av samtliga online-quiz samt fullt deltagande vid de två dagarna på GIH krävs för godkänd kurs. Därtill utgörs den andra examinationen av en muntlig examination digitalt.
Vid avslutad kurs har du möjlighet att ansökan om certifieringen ”AKTIV-instruktör” genom Stiftelsen ”Aktiv mot Cancer”. Läs mer på: www.aktivmotcancer.se Länk till annan webbplats.
Gör kursen bättre
Som student har du möjlighet att ta en aktiv del i arbetet med att utveckla våra utbildningar. Läs mer om GIH:s kvalitetsarbete och ta del av aktuella kurs- och programutvärderingar.