"Att plugga på GIH är det bästa beslut jag fattat"

Intresset för att arbeta som idrottslärare började när Jorun Falch tränade barn och ungdomar i badminton. Dessutom kände hon några som redan pluggade på ämneslärarprogrammet GIH, som alla gav sina varmaste rekommendationer.

– När de berättade om hur roligt och givande de tyckte det var att plugga på GIH så blev mitt mål att försöka komma in, och jag ångrar inte det en sekund! Det var det bästa beslutet jag fattat och jag är väldigt glad att jag hamnat rätt, säger Jorun som i dag läser ämneslärarprogrammet.

Härlig GIH-anda

Längden på utbildningen är fem år, och då Jorun valt inriktning specialidrott kommer hon att studera båda sina ämnen vid GIH. Studenter som väljer andra ämnen, som till exempel kemi, matematik eller historia, läser också vid Stockholms universitet eller Södertörns högskola. Det medför att det bildas nya klasser, vilket gör det lättare att lära känna andra studenter oavsett årskull och program.
– Inför den första skoldagen var jag orolig och nervös, men den känslan försvann så fort jag klev in i högskolan. Jag kände snabbt en värme och härlig stämning som kännetecknar GIH, säger Jorun och fortsätter:

– En annan fördel med att studera vid GIH är om jag behöver hjälp eller stöd i något ämne så har jag ett otroligt stöd från både mina lärare och klasskamrater. Den här stämningen, att alla ställer upp för varandra, bidrar till att jag trivs så bra på GIH.

Praktisk erfarenhet är A och O

Men den verkliga känslan av att hamnat rätt var när Jorun under det första året hade sin första verksamhetsförlagda utbildning, VFU, och när handledaren bad Jorun och hennes klasskamrat att själva ansvara för lektionerna. Handledaren hade själv gått på GIH och visste hur viktigt det var att få den praktiska erfarenheten av att ha ett eget ansvar för undervisningen.
– I samråd med handledaren planerade och genomförde vi de flesta lektionerna. Det var otroligt lärorikt och bra att vara två då vi bollade idéer och nya intryck med varandra, säger Jorun.

Mer än bara plugg

Vid sidan om studierna är Jorun även engagerad i olika aktiviteter som arrangeras på GIH. Med en bakgrund från musikklass i grundskola och gymnasiet blev Jorun glatt överraskad när hon upptäckte att det fanns en GIH-kör, och därtill har hon även varit engagerad i höstmiddagen där hon tillsammans med andra studenter ansvarar för middagen, underhållningen och den efterföljande dansen.
– Under själva showen deltog 35 killar och tjejer med dans, sång, teater och sketcher. Det är roligt med showandet här då dansintresset är stort.

Hitta på sidan

Jorun Falch

Namn:
Jorun Falch

Student på:
Ämneslärarprogrammet

Vill du bli idrottslärare?

Senast ändrad:24 Nov 2022