”På GIH får jag de bästa förutsättningarna för framtiden”

GIH-student på dagarna, och ungdomstränare i hockey på kvällarna. För Victor Nordkvist är det ett perfekt upplägg för att omsätta det han lär sig på tränarprogrammet i verkligheten.
– Jag får alltid något nytt med mig från utbildningen som jag kan testa i mitt tränarskap.

Just det där, att få möjligheten att direkt omsätta teori till praktik, är något som Victor tycker är det bästa med tränarprogrammet. Han själv har fördelen att redan ha ett uppdrag som ungdomstränare i Djurgården Hockey, och kan på så sätt praktisera allt han lär sig direkt. Men även om man som student inte redan är aktiv tränare så har man goda möjligheter att få uppdrag via utbildningen.

– GIH har ett väldigt gott rykte bland idrottsföreningar, så det är många som hör av sig för att erbjuda jobb till studenter. Dessutom har våra lärare bra kontaktnät, så även om man inte redan är aktiv tränare så har man stora möjligheter att bli det under utbildningens gång. På GIH sker mycket bra samverkan som verkligen gynnar oss studenter, säger Victor.

Hög nivå på utbildningen

Efter att Victor själv slutade vara aktiv som hockeyspelare satsade han på att träna andra, och när han fick nys om GIH:s tränarprogram kände han att det var ett perfekt sätt att skaffa sig ännu mer kunskaper. Och efter en tredjedel av studierna avklarade är han väldigt nöjd, och även lite överraskad över den höga kvalitet som utbildningen håller.

– Det är en väldigt hög nivå på studierna. Vi lär oss inte bara att leda andra, utan får även massor av andra viktiga kunskaper, om till exempel anatomi och biomekanik. Det är motiverande, och jag känner verkligen att jag kan komma ut och bidra till idrottsrörelsen som en kompetent och välutbildad tränare på många plan, inte bara specifikt inom min idrott.

Victor kommer ursprungligen från Mora, men flyttade till Stockholm för att utvecklas inom hockeyn i en ny miljö. Ett val han inte ångrar en sekund.

– Att vara på GIH och i Stockholm ger alla studenter på tränarprogrammet väldigt bra förutsättningar. Många av specialförbunden sitter ju här, vilket gör att vi kommer närmare våra idrotter och kan hänga med i utvecklingen, säger han.

Idrottsintresset förenar

En av de bästa sakerna med GIH, enligt Victor, är passionen för idrott och hälsa som är gemensam för alla som pluggar och jobbar på skolan. Viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv, och att förmedla det till omvärlden, är det som till stor del bygger sammanhållning.

– I min klass är det en stor spridning på vilka idrotter man är aktiv inom, till exempel hockey, fotboll, simning, konståkning, klättring, och det är jättespännande att ta del av allas erfarenheter. Det är ju som en dröm att komma till skolan varje dag och prata idrott, säger Victor, och fortsätter:

– Vi kanske inte har så mycket intresse av varandras olika idrotter i sig, men vi enas kring att vi alla har högt uppsatta mål, och vi inspirerar, pushar och tipsar varandra kring hur man blir en bättre tränare.

Även lärarna är en källa till inspiration för studenterna, menar Victor, då de flesta av dem själva har en karriär som tränare i bagaget.

– Många av våra lärare har ju gått samma väg som vi gör nu och kan se sig själva i oss och förstår vad vi strävar mot. Det gör dem till väldigt bra bollplank och stöd för oss studenter.

Vill utveckla framtidens idrott

Efter studierna på tränarprogrammet funderar Victor på att läsa en kompletterande pedagogisk utbildning för att bli behörig att arbeta som lärare på ett hockeygymnasium. Den stora drömmen är dock att jobba som landslagstränare eller att göra internationell karriär

– Jag tror att vi som går tränarprogrammet har väldigt goda förutsättningar för att ta oss långt som nästa generations tränare. Vi får en så bra och bred kunskapsbas med oss och kan utveckla idrotten genom att ifrågasätta det gamla och prova det nya. Vill man vara med och utveckla framtidens idrott är GIH verkligen den bästa platsen!

Hitta på sidan

Namn:
Victor Nordkvist

Student på:
Tränarprogrammet

Vill du bli tränare?

Gör som Victor och sök till tränarprogrammet.

Senast ändrad:15 Feb 2024