"Här får jag möjlighet att omsätta teori till praktik"

Återkommande problem med idrottsskador fick Domen Bremec från Slovenien att upptäcka ett intresse för hur kroppen faktiskt fungerar. Nu studerar han vid GIH:s masterprogram med inriktning biomekanik och fysiologi.

Skador födde intresse

Domen har en bakgrund inom handboll som han spelade i fjorton år. Under den tiden drog han på sig många idrottsskador, och till slut beslutade han sig för att börja studera.
– Efter att ha spenderat mycket tid hos fysioterapeuter blev jag intresserad av ämnet, vilket ledde till en kandidat i kinesiologi i Ljubljana. Efter det ville jag ta en masterexamen och började titta på skolor utomlands.

Och när han upptäckte GIH föll alla bitar på plats.
– En vän som hade spelat fem säsonger i Sverige inspirerade mig att ta min masterexamen där. Så jag började söka efter högskolor som erbjöd masterprogram, och fick höra talas om GIH. Programmet var inte på engelska, men de sa att det säkert skulle gå att lösa. Dessutom visade det ju sig att GIH var världens äldsta idrottshögskola, grundad av P. H. Ling, som jag länge har varit intresserad av, säger Domen.

Hänger med trots språkbarriär

Första terminen bestod av två kurser i biomekanik och motorisk kontroll samt träningsfysiologi.
– De kurserna var väldigt utförliga, vilket jag uppskattade. Jag tycker om hur GIH:s kurser är upplagda, som att vi till exempel måste göra klart kurserna i tid. Då undviker man att saker läggs på hög.

Under den andra terminen fanns inte så många kurser på engelska, vilket bidrog till att Domen tappade lite fart. Men det löste sig, och överlag tycker Domen att det inte har varit några problem att hänga med.
– Jag har hittat andra lösningar som liknande kurser där det är mer självständiga arbetsuppgifter. Dessutom har lärarna varit hjälpsamma, lyhörda och snabba med att svara på frågor när någonting har varit otydligt för mig. Vi hade även några gästföreläsare som bara undervisade på svenska, men jag kunde ta igen ämnet genom att läsa litteratur och prata med de andra lärarna om ämnet. Så språkbarriären har egentligen inte varit något problem, säger han.

Omsätter teorin på handbollsplanen

När Domen inte studerar arbetar han som handbollscoach, och på så sätt kan han direkt sammankoppla studierna med praktiken.
– Det är en stor fördel för jag kan koppla arbetsuppgifter från GIH med det lag jag tränar. Att kunna tillämpa de teoretiska kunskaperna praktiskt är en av de stora anledningarna till varför jag är här.

Domen valde idrottsvetenskap som masterområde för att kunna arbeta med fysiska förberedelse samt med kondition och styrka.
– I branschen är en master ofta ett behörighetskrav för att få arbeta på en högre nivå. Jag hoppas att jag efter att ha tagit examen kan etablera mig och bygga min karriär. Dessutom tror jag att det öppnar upp fler möjligheter för praktik och traineetjänster utomlands. Då kan man lära sig mer om hur ledarskap inom idrotten sköts i andra länder.

Genuint lärande

Domen är nöjd med sin utbildning och säger att det borde vara attraktivt hos arbetsgivare som söker personer med en kandidat- eller masterexamen.
– Sättet som utbildningen är upplagd här lägger mer fokus och omtanke på att faktiskt förmedla kunskap till studenterna. Det känns genuint.

Hitta på sidan

Domen Bremec

Namn:
Domen Bremec

Student på:
Masterprogrammet

Vill du fördjupa dig i idrottsvetenskap?

Gör som Domen och sök till masterprogrammet.

Senast ändrad:16 Nov 2022