Kvalitetsdialog och kvalitetsrapport
I början av höstterminen genomför GIH en kvalitetsdialog som en del av det löpande kvalitetssäkerhetsarbetet.
Vid kvalitetsdialogen diskuteras årets kvalitetsuppföljningar, strategiska satsningar och kvalitetsutvecklande åtgärder.
Medverkande är utbildnings- och forskningsnämnden, institutioner, studentkår, högskoleledning och andra representanter från verksamheten.
Syfte med kvalitetsdialogen
Kvalitetsdialogens syfte är att:
- diskutera utvecklings- och förbättringsområden samt ge förslag till strategiska satsningar och kvalitetsstärkande åtgärder i ett högskolegemensamt forum.
- sprida goda exempel från olika organisatoriska delar inom högskolan.
- utveckla kvalitetskulturen genom att synliggöra ledningens ansvar, medarbetarnas, studenternas och externa intressenters delaktighet och engagemang samt vikten av faktabaserade beslut och hållbara utvecklingsprocesser.
- tillhandahålla underlag för rektors och högskolestyrelsens beslut om budget och verksamhetsplanering för nästkommande år.
Underlag för dialog
Viktiga underlag för kvalitetsdialogen är föregående årsredovisning och kvalitetsrapport, programanalyser, institutionernas redogörelse för verksamhets- och uppföljningsarbetet, rapport från årets uppföljningar eller utvärderingar samt eventuella tillsynsrapporter.
Viktig komponent i kvalitetsarbetet
Årliga kvalitetsdialoger är en viktig komponent i GIH:s system för kvalitetsarbete. Utvecklings- och förbättringsområden samt förslag till åtgärder diskuteras i ett gemensamt forum, samtidigt som goda exempel sprids inom högskolan. En öppen och transparent dialog kring utbildningens och arbetsmiljöns kvalitet utvecklar hela kvalitetskulturen.
Kvalitetsdialog 2024
Den 24 september 2024 höll UFN en kvalitetsdialog där högskoleledning, prefekter, studierektorer, studentkåren och delar av förvaltningen deltog.
Vid kvalitetsdialogen diskuterades bland annat alla program, programutveckling, behov av institutionsövergripande strategiska satsningar och kvalitetsutvecklande åtgärder.
Student- och doktorandrepresentanter lade fram sina inlagor beträffande de områden studentkåren och doktorandrådet anser att högskolan kan arbete mer för att stärka kvaliteten i utbildningarna. Doktorandrådet och studentkåren presenterade hur de ser på högskolans kvalitetsarbete och områden som de anser kan utvecklas för att stärka kvaliteten i utbildningarna.
Analys av utbildningarna
Under dialogen presenterade studierektorerna programanalyser och synpunkter som framkommit i utvärderingar från studenter som har avslutat utbildningsprogram under 2024. I presentationerna belystes programmens styrkor och utvecklingsområden och förändringar som genomförts eller planeras. Teman som togs upp var bland annat söktryck utbildningarna, arbetslivsperspektiv, forskningsanknytning och att det finns flera möjligheter på GIH att utbilda sig till lärare vilket har lett till konsekvenser för ämneslärarprogrammen i fråga om genomströmning.
För forskarutbildningen framhölls att biblioteket och HR-avdelningen ger ett bra stöd till doktorander och institutioner.
Utvecklingsområden
Som viktiga områden för utveckling betonades bland annat IT-miljön, internationella studentutbyten, svarsfrekvens på kurs- och pårogramutvärderingar, möjligheter att kombinera studier med föräldraskap, examinationsformer för studenter med NAIS-intyg, för vissa program uttag av examen. För utbildningen på forskarnivå lyftes behovet av ny riktlinje för rekrytering till forskarutbildning, förstärkt IT-stöd, ökad internationalisering, och en utredning av hur kontinuerlig fortbildning av handledare kan formaliseras.
Doktorandrådets och studentkårens synpunkter
Doktorandrådet och studentkåren presenterade under dagen din syn på högskolans kvalitetsarbete och de områden de anser att högskolan kan utveckla för att stärka kvaliteten i utbildningarna. Doktoranderna betonade behovet förtydligad information och introduktion för doktorander och tydliggörande av krav och innehåll i utbildningen. Studenterna tog upp som prioriterade frågor bland annat att många gruppuppgifter examineras, att arbetsbelastningen skiljer sig mellan olika kurser, och att många studenter inte deltar i kursutvärderingar.
Hitta på sidan
