
Martin Jonsjö
Biträdande lektor
E-post: martin.jonsjo@gih.se
Telefon: 08-546 934 19
Besöksadress: Lidingövägen 1
Rum: 1244
Tillhör: Institutionen för fysisk aktivitet och hälsa, Sektionen för hälsovetenskap
Intressen
Läs mer om mina intressen inom undervisning, forskning och samverkan.
Jag undervisar gärna om inlärningsteori utifrån ett kontextuellt beteendevetenskapligt perspektiv, hälsopsykologi, beteendemedicin, smärta, fatigue och psykisk ohälsa både i allmänhet såväl som i kliniska eller prestationsinriktade sammanhang. Jag undervisar också gärna om metoder såsom tillämpad beteendeanalys, kognitiv beteendeterapi och Acceptance & Commitment Therapy (ACT).
Jag är också intresserad av processer och mekanismer i gränslandet mellan psykologi och neurovetenskap, såsom placebo och nocebo och förväntningars betydelse för våra upplevelser i allmänhet och för vår subjektiva hälsa i synnerhet, och undervisar därför också gärna om detta.
Jag är legitimerad psykolog, och är särskilt intresserad av samspelet mellan inlärningsprocesser/ beteenden, hjärnan/nervsystemet och immunsystemet i relation till hur funktionspåverkande symtom uppkommer, vidmakthålls och bäst behandlas, exempelvis vid komplexa tillstånd såsom långvarig primär smärta.
Jag är intresserad av placebo- och nocebomekanismer ur ett kontextuellt inlärningsteoretiskt perspektiv, och hur en fördjupad förståelse av dessa mekanismer, genom att till exempel studera neurala processer, kan bidra till utvecklingen av mer effektiva interventioner såväl som preventiva insatser för svårbehandlade tillstånd (till exempel smärta och fatigue).
Jag är utöver min anställning på GIH även anknuten forskare till Karin Jensens forskargrupp, The Pain Neuroimaging Lab, vid Karolinska Institutet med ett särskilt fokus på mekanismer och behandling vid långvarig smärta hos barn och ungdomar.
Jag samarbetar även i forskningsprojekt med kliniska forskare vid Karolinska Universitetssjukhuset Solna gällande både mekanismer och beteendemedicinsk behandlingsutveckling vid långvarig smärta hos barn respektive vid BII-fobi (blod- och injektionsfobi) hos barn med somatisk sjukdom som kräver upprepade injektions- och provtagningsprocedurer.
Information
Akademisk titel
PhD
Kompetensprofil
-
Folkhälsa, inriktning fysisk aktivitet
-
Hälsolära
-
Idrottspsykologi
-
Mätmetoder
-
Praktiknära forskning
-
Vetenskapsteori