26 maj 2025
Så kan ridsporten stärka unga ryttares delaktighet
Många unga ryttare i Sverige känner sig inkluderade i sin idrott. Men bakom gemenskapen döljer sig ofta en tydlig hierarki – där vuxnas regler styr och ungas delaktighet och inflytande ofta begränsas. Det visar en ny avhandling från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.

Therese Waerner har disputerat vid GIH med sin avhandling "Unga ryttares rätt till delaktighet – en villkorad rättighet?
I avhandlingen framkommer att unga ryttare ofta sätter hästens behov framför sina egna. De följer regler och rutiner för hästens bästa, men får sällan veta varför de finns – och vågar ibland inte ställa frågor av rädsla för negativa följder. Waerner visar att de unga ryttarna vill bli tagna på allvar och önskar mer respekt från vuxna, och framför allt inflytande i frågor som rör hästen.
I avhandlingen framkommer dessutom att cirka var fjärde ungdom känner att de inte kan säga ifrån om de upplever att något är fel. De tvekar också ibland att ställa frågor eller ifrågasätta – av rädsla för att det kan få negativa följder.
– När unga inte vågar fråga riskerar det att skapa tystnadskulturer. Delaktighet är viktigt både för hästens välfärd och för ungas motivation att fortsätta inom idrotten. För ridsportens framtid behöver vi lyssna mer på ungdomarna och ge dem inflytande i frågor som rör hästen. Det kräver att vuxna reflekterar över sitt förhållningssätt och bjuder in till dialog – de unga har mycket att bidra med, säger Therese Waerner.
En kultur som förs vidare
Avhandlingen visar också att ridsportens hierarkiska kultur ofta förs vidare mellan generationer. Ungdomarna lär sig tidigt vilka beteenden som belönas – och anpassar sig. På så vis lever de traditionella maktstrukturerna kvar över tid. Waerner lyfter behovet av en långsiktig kulturell förändring inom ridsporten, där ungas delaktighet och hästarnas välfärd utvecklas hand i hand.
Så kan vuxna skapa mer delaktighet
Utifrån forskning om delaktighet och goda exempel från avhandlingen så kan ridlärare och andra vuxna inom ridsporten göra följande:
- Reflektera över sitt pedagogiska förhållningssätt och hur delaktighet kan skapas med hjälp av hästen.
- Förklara bakgrunden till regler och rutiner så att de unga ryttarna förstår varför de finns.
- Se de unga som kompetenta nog att komma med idéer och lyssna på dem. När en idé inte kan genomföras, förklara varför.
Skapa en kultur där de unga kan vara delaktiga utan att vara rädda för att göra fel. - Lyssna, fråga och inkludera unga i beslutsfattandet.
Om avhandlingen
Avhandlingen handlar om unga ryttare i åldern 15–17 år och villkoren för att de ska kunna vara delaktiga i sin idrott. En utgångspunkt i avhandlingen är FN:s barnkonvention, som fastställer att alla barn har rätt att göra sin röst hörd och att få den beaktad med hänsyn tagen till ålder och mognad. Den består av två delstudier: en webbenkät och en etnografisk studie.
Läs avhandlingen "Unga ryttares rätt till delaktighet – en villkorad rättighet?" i GIH:s publiceringsdatabas DiVA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kontakt
DoktorandTherese Waernertherese.waerner@gih.se08-120 53 716
ProfessorKarin Redeliuskarin.redelius@gih.se08-120 53 832
Rekommenderad läsning
