20 maj 2025
Antonio Lutula tillbaka på GIH – föreläste om elitträning och tränarskap
Antonio Lutula, tidigare student vid GIH:s tränarprogram och masterprogram i idrottsvetenskap, besökte i veckan sitt alma mater för att föreläsa för nuvarande tränarstudenter om sin resa från studier till att idag vara en av Europas främsta simtränare.

Leder nationellt elitcentrum
Under året har Lutula både blivit utsedd till Årets europeiska simtränare och tagits ut till SOK:s elitsatsning Topp och talang för tränare – utmärkelser som speglar hans framgångsrika arbete inom svensk elitidrott.
Sedan 2022 leder han det Nationella elitcentrat för simning på Eriksdalsbadet i Stockholm, där han ansvarar för 12 av landets främsta simmare, med sikte på internationella mästerskap som EM, VM och OS.
– En viktig sak jag lärde mig på GIH var att direkt omsätta teori i praktik. Halvdagarna gav mig möjlighet att testa ny kunskap direkt i klubbmiljön samma dag, berättade han under föreläsningen.
Hans masteruppsats om belastad simträning och kandidatuppsats om step-test i simning är exempel på hur han kombinerat teori med praktik – något han uppmuntrade dagens studenter att våga göra.
– Skugga andra tränare om ni får chansen! Jag fick följa Johan Wallberg och Carl Jenner under flera år. Det var ovärderligt.
Lagkultur – även i en individuell idrott
Under föreläsningen betonade Antonio vikten av att skapa en lagkultur även i individuella idrotter. Han berättade hur han inspirerades av basketens ”accountability-kultur” under sina studier – något han aktivt fört in i simmiljön.
– Lagkamrater som håller varandra ansvariga kan ha större inverkan än tränaren. Det skapar engagemang och en kultur där varje individ bidrar till gruppens framgång.
Han uppmanade också studenterna att söka erfarenhet bortom den egna idrotten. Själv har han hämtat metoder från bland annat längdskidåkning för att bygga individuella utvecklingstrappor.
– Lär dig av andra sporter, du kan inspireras och utvecklas genom att bredda dina perspektiv. Precis som Nils van der Poel, använder vi inom simningen även cykling för att öka VO2 max under tuffa träningsperioder,
Relevans en viktig del av upplägget
Ett centralt tema under föreläsningen var målstyrning enligt SMART-modellen – ett verktyg Antonio använder dagligen inom elitverksamheten.
– Av de fem principerna i SMART är R:et för Relevant det allra viktigaste. Målet måste betyda något för idrottaren, det måste kännas meningsfullt. Utan den kopplingen är det svårt att behålla gnistan, särskilt över tid.
Antonio lyfte simmaren Sarah Sjöström som ett tydligt exempel på vikten av inre motivation. Hon debuterade i OS redan som 14-åring och har lyckats behålla sin plats i världstoppen i över ett decennium. Enligt Antonio är en så lång karriär möjlig när träningsbelastningen hanteras med eftertanke – inte bara utifrån fysiska behov, utan också för att bevara glädjen, gnistan och viljan att fortsätta.
Lutulas budskap till framtidens tränare var tydligt:
– Kunskapen från GIH ger utdelning på sikt – men bara om man vågar tillämpa den.
Fakta: Antonios tips till framtidens tränare
Antonio Lutula avslutade sitt föredrag med handfasta råd till dagens tränarstudenter:
- Ta inte genvägar – kvalitet och långsiktighet vinner i längden.
- Avsätt tid för förberedelser och reflektion.
- Utmana adepterna på olika sätt – variation och oväntade moment ger utveckling.
- Analysera detaljer som stroke count, kick count, breath control, stroke rate inom simning
- Självreflektera – särskilt efter nyckelpass. Var träningen för tuff eller för lätt? Vad kan göras bättre nästa gång?
- Anpassa ditt ledarskap – alla grupper och individer är olika.
- Jobba med träningsplaneringens olika nivåer (mikro-, makro- och mesocykler).
Kontakt
Bitr prefekt, studierektor, projektledare RIU, högskoleadjunktDan Wiorekdan.wiorek@gih.se08-120 53 752
Rekommenderad läsning
