13 mars 2025
Forskningsbaserade tester stärker brandkåren
Tillsammans med 13 brandförbund i sydöstra Svealand har GIH tagit fram fysiska tester som kan användas vid rekrytering och årliga tester av brandmän.
Bilden visar Henrik Petré, Manne Godhe, Lasse ten Siethoff, Alexander Mattsson, Markus Gustafsson, Alexander Ovendal och Johnny Nilsson
Ett säkert test från GIH
Pyramidtestet är ett välbeprövat test och går ut på att deltagaren springer så många vändor som möjligt över en pyramidformad struktur under tre minuter. Det har visat sig ha ett starkt samband med prestation i fysiskt krävande arbetsuppgifter för brandmän, maximal syreupptagningsförmåga och flera styrketester. Studien bekräftar att fysisk förmåga är avgörande för att klara krävande arbetsuppgifter.
– Resultaten kan bidra till att förenkla testerna, minska kostnaderna och lägga större fokus på att förbättra brandmännens fysik under året, säger Lasse ten Siethoff, lektor och ansvarig för testerna med brandkåren.
Inget gemensamt fysiskt test
Brandmän antas idag på olika grunder beroende på vilken kommun de söker tjänst i. Avsaknaden av gemensamma riktlinjer för relevanta fysiska tester har skapat problem mellan brandförbund och bidragit till höga kostnader, särskilt vid nyrekrytering.
– För att möta dessa utmaningar initierade nio brandförbund inom Räddningsregion Östra Svealand ett projekt tillsammans med oss på GIH för att skapa samsyn kring testerna. Projektet har sedan dess vuxit och inkluderar nu 13 brandförbund, säger Lasse ten Siethoff.
Hoppfullt för nationellt test
De nya testerna från GIH har tagits fram tillsammans med brandmän från de involverade förbunden. Målet var att skapa tester som är enkla att genomföra, mäter generella egenskaper och har ett starkt samband med prestation i arbetsmoment. Testresultaten kombinerades med deltagarens vikt och förklarade hela 71 procent av prestationen i arbetsmoment, vilket är en betydligt högre andel än tidigare studier. Pyramidtestet är också enkelt att genomföra och kräver ingen dyr utrustning.
Förhoppningen är att de nya testerna ska implementeras i de 13 medverkande brandförbunden och på sikt spridas till andra förbund i Sverige. Eftersom arbetsuppgifterna för brandmän inte har förändrats nämnvärt de senaste 20 åren, finns goda möjligheter att resultaten är generaliserbara både nationellt och internationellt.
Kontakt
LektorLasse ten SiethoffLasse.tenSiethoff@gih.se08-120 53 799
Rekommenderad läsning
