26 november 2024
Bibehållen förmåga att nybilda muskelprotein med kost och träning hos äldre män
I en ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har forskare studerat den åldrande muskeln och dess förmåga att svara på yttre stimulering i form av proteinintag och styrketräning.
Nybilda muskelprotein
Åldrande är generellt förknippat med en nedsatt förmåga att nybilda muskelprotein, exempelvis i samband med intag av en proteinrik måltid. Detta fenomen kallas för anabol resistens och ses som en av de primära orsakerna bakom muskelförtvining och svaghet hos äldre. Anabol resistens sammanfaller också ofta med en hämmad aktivering av mTORC1, en signalväg som är central för cellens proteinomsättning.
– Våra data tyder dock på en bibehållen förmåga att nybilda muskelprotein i samband med ett intag av en proteinrik måltid och ett styrketräningspass hos friska, fysiskt aktiva, äldre individer. Vi tror därför att utvecklingen av anabol resistens inte nödvändigtvis drivs av hög ålder i sig, utan att andra åldersrelaterade faktorer kan spela en större roll, exempelvis minskad fysisk aktivitet och övervikt, vilket man har sett i andra studier, säger William Apró, docent vid GIH och studiens sisteförfattare.
Motverka muskelförlust
När ytterligare biokemiska analyser genomfördes så visade det sig att innehållet av flera centrala faktorer för aktiveringen av mTOR-signalvägen var högre i muskel hos äldre män än hos yngre män. Bland dessa faktorer var effekten tydligast hos proteiner kopplade till aminosyrakänslighet och aminosyratransport.
– Dessa nya fynd är mycket intressanta, men det ska också poängteras att vi fortfarande vet mycket lite om dessa faktorer och innebörden av dessa fynd är därför inte helt klarlagd ännu. Det är dock spännande att spekulera i kring huruvida detta är en slags försvarsmekanism som utvecklas i takt med stigande ålder för att motverka ytterligare muskelförlust, säger Oscar Horwath, doktorand på GIH och studiens försteförfattare.
Styrketräningspass och essentiella aminosyror
Studien inkluderade tio friska unga män i en genomsnittlig ålder på 22 år och tio äldre män i åldern runt 70 år. Samtliga deltagare hade lågt kroppsfett, var fysiskt aktiva 2–3 gånger i veckan och tog få eller inga mediciner. Deltagarna fick genomföra ett tungt styrketräningspass på tio set med tio repetitioner. Kort därefter fick de en dryck med essentiella aminosyror. Muskelprover togs från både vilande och arbetande ben för att kunna studera intag av aminosyror separat, och i samband med styrketräning.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Läs artikeln i GIH:s publiceringsdatabas DiVA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kontakt
- Docent, projektforskareWilliam Aprówilliam.apro@gih.se08-120 53 867
- DoktorandOscar Horwathoscar.horwath@gih.se08-120 53 845