Till Gymnastik- och idrottshögskolan startsida

GIH vågar ta språnget

Vi lever i en osäker tid. Kanske mer i år än andra år. I det stora perspektivet är 2024 ett år när många av världens länder går till val. Resultaten av dessa val kan påtagligt rita om den geopolitiska kartan. Vi blir alltmer beroende av vad som händer i vår omvärld.

Bilden visar en pojke som står på toppen av ett berg

Det som händer i världen får konsekvenser i vår sektor. Osäkerheten påverkar både studenters vilja att studera, och de resurser som ställs till sektorns förfogande. GIH:s vilja är att bidra till en positiv samhällsutveckling.

GIH ökar attraktiviteten

November och hösten är vanligtvis en tid när studenter och medarbetare sliter hårt. Så brukar det vara, och så är det definitivt i år. Vi har lagt ner stor möda på att utveckla vår verksamhet. Vi ska vara mycket stolta över vad vi åstadkommit och att den kunskap vi tar fram och sprider behövs mer än någonsin i samhället.

På GIH har vi varit offensiva

Vi har jobbat hårt för att öka vår attraktivitet bland studenter och tagit fram nya spännande utbildningsprogram. Vi har lyckats väl, men vi skulle behöva mer resurser för att bättre bereda plats för våra nya utbildningar och växla upp det ökande söktrycket. Vi har uppvaktat regeringen om möjligheten att ge GIH ett utvidgat uppdrag i sektorn och vi har pekat på behovet av större resurser. Just nu är betydande delar av budgetpropositionens aviseringar till sektorn ännu inte är fördelade. Det ger hopp. Därtill väntar vi på den kommande forskningspropositionens satsningar. Utfallet av dessa processer är i stunden ovissa.

Osäkerheten är vår största fiende och vän

Just nu är osäkerheten både vår största fiende och vän. Hotbilder går hand i hand med möjligheter. Många högskolor brottas i stunden med stora ekonomiska problem. GIH är dessbättre inte en av dem. Tillsammans har vi hittat vägar framåt. Vi har gjort det bra och varit framgångsrika. Andra högskolor med vikande idrottsutbildningar tittar nu på GIH.

Kampanj bidrar till studentrekryteringen

Under hösten har vi fortsatt att bedriva ett kännedomsarbete på sociala medier för att följa upp vårens marknadsföringskampanj. På nyåret drar vår nya kampanj i gång. Då är det dags att lyfta fram våra nya utbildningar tillsammans med befintliga kandidatprogram. Vi kan se tydliga trender i den senaste antagningsstatistiken. Hälsoutbildningar och utbildningar i sport management går bra. Stora utbildningsanordnare inom det idrottsvetenskapliga området, som GIH, hävdar sig väl. Andra har det tuffare. Detta är ett mönster som vi också ser i andra nordiska länder.

Nya och äldre traditioner

Att vara en förebild innebär också ett ansvar för sektorn. GIH tar det ansvaret. Vi har nyligen arrangerat vårt traditionsenliga Idrotts- och hälsokonvent. Även när kommunernas resurser är begränsade är behovet stort bland idrottslärare och hälsoarbetare. Därför är det viktigt att denna möjlighet till fortbildning för yrkesaktiva inom området fortsätter.

Det var också med stor glädje vi denna höst inledde en ny tradition. I oktober arrangerade GIH sin första examenshögtid. Examinerade studenter fick möjlighet att fira sin examen under festliga former tillsammans med vänner och anhöriga. Samhörigheten kring att vara GIH:are var påtaglig. Ett stort tack till alla er som bidrog till att göra dagen till den högtidsdag vi önskade.

Säkerställa hög kvalitet

Till vårt akademiska ansvar hör inte bara att tillhandahålla efterfrågade och relevanta utbildningar utan också att säkerställa en hög kvalitet i utbildning och forskning. Tidigare i höst arrangerade vår Utbildnings- och forskningsnämnd en dag kring kvalitetsfrågor, den återkommande kvalitetsdialogen, då lärosätets kvalitetssäkring stod i centrum. Utifrån detta arbete förbereder vi oss nu för den kommande UKÄ-granskningen av vårt lärosäte hösten 2025.

Glädje och sorg

Om vi tittar bakåt, kan vi också se framåt med tillförsikt. Att vi som lärosäte idag agerar på en högre ambitionsnivå visar sig inte minst i den återkoppling som vi får från de stora forskningsråden. Vi gratulerar Elin Ekblom Bak till att Forte finansierar forskningsprojektet The PAradox Project i tre år. Bra jobbat! GIH möter framtiden.

Avslutningsvis tänker vi på vår nyligen bortgångne mångåriga medarbetare Britt Norrman Gunnarson. Vi minns Britt med värme och glädje. Våra tankar går till nära och kära.

Per Nilsson
Rektor

Kontakt

Rekommenderad läsning

Senast ändrad:6 Nov 2024