18 september 2024
Försämrad kondition kan öka risken för depression, ångest, stroke och demens
En ny studie från GIH visar att om din kondition blir sämre över tid kan det öka risken för depression, ångest, stroke och demens.
– Studien understryker vikten av att hålla en god kondition genom hela livet, inte bara för att förbättra den fysiska hälsan, utan också för att minska risken för psykiska och neurologiska sjukdomar, enligt forskaren Camilla Wiklund.
Kondition mättes med cykeltest
Studien har analyserat data från det svenska mönstringsregistret och företagshälsovården, där 131 431 män ingått mellan 1972–2020. Deras kondition mättes både vid mönstringen (vid 18 års ålder) och senare i vuxen ålder, med ett cykeltest. Det gick i snitt 25 år mellan mätningarna, och efter den andra mätningen följdes deltagarna i åtta år för att se om de utvecklade depression, ångest, vaskulär demens eller stroke.
Minskad risk för sjukdomar
Resultaten visar att bättre kondition, både vid mönstringen och i vuxen ålder, minskade risken för dessa sjukdomar senare i livet. Om konditionen förbättrades mellan de två mätningarna minskade också risken för psykisk ohälsa och stroke. Däremot ökade risken för depression och ångest om konditionen försämrades från måttlig eller hög vid mönstring till låg i vuxen ålder, medan en förbättring från måttlig kondition vid mönstring till hög kondition i vuxen ålder sänkte risken för ångest.
– Studien är unik eftersom den består av två mätningar av kondition, vid två olika tidpunkter i livet, för samma person. Det gav oss möjlighet att se hur förändringar i kondition påverkade hälsan, enligt Elin Ekblom Bak, projektledare och professor på GIH.
Svårt att bestämma orsak och verkan
Dock påpekar forskarna att studien inte kan fastställa exakt vad som är orsak och verkan i sambandet, och att faktorer som genetik och andra omständigheter mellan mätningarna kan påverka resultaten. Eftersom studien bara omfattade män, kan resultaten inte generaliseras till hela befolkningen.
Läs hela pressmeddelandet Pdf, 239.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Preventive Medicine Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Denna studie genomfördes som en del av E-PABS; ett forskningscentrum inom fysisk aktivitet, hälsosamma hjärnfunktioner och hållbarhet, med bas vid Gymnastik- och idrottshögskolan.
HPI Health Profile Institute, AbbVie, BioArctic och Monark Exercise medverkar som kunskapspartner i E-PABS forskningscenter.
Läs mer om E-PABS forskningsmiljö för fysisk aktivitet och hjärnhälsa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på GIH.
Kontakt
- PostdoktorCamilla Wiklundcamilla.wiklund@gih.se08-120 53 897
- Professor, studierektor, högskolelektorElin Ekblom Bakelin.ekblombak@gih.se08-120 53 861