16 september 2024
13 tips när du ska välja utbildning
Vad kan du tänka dig att jobba med? Utgå från vad du är intresserad av och bra på, men glöm inte att kolla om du uppfyller utbildningens behörighetskrav. Du kan jämföra arbetsmarknader och fundera på om yrket går att arbeta med internationellt eller bara i Sverige. Vi har sammanställt 13 tips för dig som funderar kring vilken utbildning du ska välja.
Det är inte lätt att veta vad man ska plugga. Vi har samlat 13 tips på hur du kan tänka när du ska hitta rätt utbildning för dig.
1. Vad är du intresserad av?
Utgå alltid ifrån dig själv och vad du är intresserad av. Du ska inte plugga det någon annan säger åt dig att plugga.
2. Vad är du bra på?
Tänk igenom vad du är bra på. Vilket ämne tycker du är roligast och vilket har du lättast för i skolan? Har du svårt att komma på själv vad du är bra på? Fråga dina kompisar och din familj. Det ämne du är bra på i skolan kan vara det ämne du vill plugga på universitet eller högskola.
3. Vad vill du inte jobba med?
Är det svårt att veta vad du vill jobba med? Då kan det vara lättare att veta vad du inte vill arbeta med. Rensa bort de ämnen och program som leder till jobb du vet att du inte är intresserad av. Då har du färre utbildningar att välja på och ditt val blir enklare.
4. Var kan du tänka dig att bo?
Det finns högskolor och universitet över hela Sverige. Så fundera på om du vill flytta eller kanske plugga i din hemstad? Vill du bo i en mindre stad där studentlivet påverkar staden mycket eller i en större stad där studentlivet inte är en lika stor del?
Läs mer om GIH och hur det är att bo och plugga i Stockholm.?
5. Är du behörig?
När du funderar på vad du vill plugga ska du alltid kolla upp om du är behörig att komma in på utbildningen. Du måste till att börja med ha grundläggande behörighet. Det har du om du har fullständiga betyg från gymnasiet, kommunal vuxenutbildning eller folkhögskola. En del utbildningar även särskilda behörighetskrav, som betyder att du måste ha läst vissa specifika gymnasiekurser för att du ska vara behörig till utbildningen.
Läs mer om vad som gäller kring behörighet på GIH.
6. Räcker dina betyg?
Vilka antagningspoäng du behöver för att komma in på en utbildning avgörs av hur många som söker den samtidigt som du. En populär utbildning har alltså högre antagningspoäng. Du kan se antagningsstatistik från tidigare år för alla utbildningar på universitets -och högskolerådets webbplats. Du kan också skriva högskoleprovet för att förbättra dina chanser att komma in på den utbildning du vill.
Se antagningsstatistik för olika utbildningar på UHR.se Länk till annan webbplats.
7. Gör ett test
Det finns flera olika test för att se vad du ska plugga och jobba med. Ta inte ett sådant test som en sanning på vad du ska plugga. Gör ett för att få hjälp med att börja tänka kring vad som är rätt utbildning för dig.
8. Hur ser arbetsmarknaden ut?
Innan du väljer utbildning är det bra att se över hur lätt det är att få jobb efter examen. Du ska ändå välja en utbildning du är intresserad av oavsett hur arbetsmarknaden ser ut. Men om du väljer mellan flera utbildningar så kan möjligheten att få jobb vara en faktor att väga in i ditt beslut. Tänk på att arbetsmarknaden kan förändras, så det viktigaste är att du väljer det som intresserar dig.
På Arbetsförmedlingen.se kan du läsa om Yrken och framtid Länk till annan webbplats.
9. Vad har du för mål?
Du kan ha något du brinner för att arbeta med, något du vill bidra med eller en livsstil du vill vara en del av. Vilka yrken hjälper dig att kunna påverka på det sätt du vill? Det kan också vara bra att fundera kring om du gillar att arbeta med människor, ha en bred arbetsmarknad eller mer specialiserad, om du vill arbeta på kontor eller i ett mer rörligt yrke, och om du vill ha en examen som gör att du kan arbeta i andra länder.
10. Yrkeslivet efter utbildningen
Din utbildning pågår i tre till fem år, men sedan ska du jobba ett helt yrkesliv. Ett tips är därför att du läser på hur det är att jobba som lärare, psykolog, hälsovetare, ekonom eller vad du vill arbeta med innan du väljer att plugga till det. Välj inte bara utbildning för att det verkar roligt att plugga, välj utbildning för att det verkar roligt att jobba med det efter examen. Tänk också på att det är möjligt att yrkesväxla senare i livet, och fundera på möjliga vägar om det är flera saker du kan tänka dig att arbeta med.
På Framtid.se kan du läsa på om cirka 2 000 olika yrken. Länk till annan webbplats.
11. Gå på utbildningsmässor
Ska du gå på en utbildningsmässa? Se till att förbereda dig innan genom att läsa på om de olika universitet och högskolor du kan tänka dig att plugga på. Kolla upp vilka som har den utbildningen du är intresserad av. På det sättet blir ditt besök mer effektivt och du får ut mer av mässan.
Läs mer om Saco studentmässa som arrangeras i Stockholm och Malm Länk till annan webbplats.ö
Läs mer om Kunskap & Framtid som arrangeras i Göteborg Länk till annan webbplats.
12. Prata med studievägledare
Om du har frågor om utbildning kan du prata med en studievägledare. Om du går på gymnasiet kan du prata med studievägledaren på din skola, eller så pratar du med en studievägledare på universitetet eller högskolan du är intresserad av att plugga på. Du kan fråga om behörighet, antagningspoäng, om specifika program eller annat som har med studierna att göra.
Kontakta en studievägledare på GIH
13. Läs på om olika utbildningar
Surfa runt och se vilka utbildningar som kommer upp när du söker på ämnen som intresserar dig. Läs studentintervjuer från de utbildningar du funderar på. Följ studenter från olika lärosäten i sociala medier. De beskriver ofta hur det kan vara att plugga på just det lärosätet. Läs beskrivningar om de olika utbildningarna.
Läs om utbildningar på antagning.se Länk till annan webbplats.