Nytt avsnitt av GIH-podden ute nu

Äntligen är GIH-podden tillbaka! Luta dig tillbaka och lyssna på vårt senaste avsnitt där vi tillsammans med Karin Redelius, professor på GIH, samtalar om barn- och ungdomsidrott – hur unga påverkas och vad de lär sig av att hålla på med idrott.

Barn- och ungdomsidrott

I första delen pratar vi om barn och ungas rätt att få sin röst hörs inom idrotten. Det kan tyckas vara en självklarhet i dagens idrottsamhälle, men det är och har inte alltid varit så självklart. Karin lyfter hur viktigt delaktighet är inom barn och ungdomsidrotten, och lyfter fram delaktighet i tre former: social delaktighet, politisk delaktighet och tävlingsidrottens delaktighet och förklarar vad begreppen innebär.

Vidare pratar vi om idrottens selektering och specialisering. Hur påverkas barn av att man vid tidig ålder selekteras ut och påvisar vilka som är bra och hur påverkas barn och ungdomar av att inte bli utvalda att spela vid tex en match? Vi pratar om den relativa ålderseffekten och om det verkligen stämmer att barn födda tidigt på året har fördelar i sitt idrottsutövande i jämförelse med de som är födda senare på året?

Avsnittet finns där poddar finns, men även här på vår egen hemsida.

Trevlig lyssning!

Rekommenderad läsning

Senast ändrad:9 Mar 2023