Artikel om rörelser under gång och löpning i Science Reports

Toni Arndt har tillsammans med andra forskare fått en ny publikation i Science Reports, en tidskrift som ingår Nature gruppen.

En person i löparskor springer pĺ en väg

Unika rörelsedata

Artikeln handlar om att för att förstå rörelser under gång och löpning så måste rotationerna kring relevanta leder vara kända. En integrerad del av denna kunskap är bestämningen av de gemensamma rotationsaxlarna. Dessa axlar är inte statiska under rörelse.

Denna studie presenterar unika rörelsedata baserade på reflekterande markörer på metallpinnar som är insatt direkt i de relevanta bensegmenten. Datan beskriver rotationsaxlarna kring ankelleden. Det visade sig att lutningen av dorsi-plantar flexions axeln var orienterad mindre medialt uppåt vid dorsiflexion (det vill säga när man lyfter foten uppåt), än vid plantarflexion (när foten trycks neråt) hos fyra av fem deltagare.

– Resultaten är relevant både för att hjälpa personer med fot- och fotledsproblem, individualisera medicintekniska hjälpmedel och för att skor och träning för idrottare ska förbättra prestationsförmågan, säger professor Toni Arndt.

Kontakt

  • Toni Arndt´s profilbildProfessor, prorektor, ämnesområdesansvarig för biomekanikToni Arndttoni.arndt@gih.se08-120 53 739

Rekommenderad läsning

Senast ändrad:22 Dec 2022