Tränarprogrammet
180 högskolepoäng.
Heltid 100%.
Vi utbildar morgondagens tränare för talangutveckling och elitidrott. Tränarprogrammets studenter är framtidens idrottsutvecklare och ledande tränare i sina idrotter. Vi utbildar allt från inspirerande tränare inom barn- och ungdomsidrotten till landslagstränare.
Höstterminen 2024
Anmälan stängd
Utbildningsnivå
Grundnivå
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dagtid
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Utbildningsplan
TränarprogrammetProgramansvarig
Dan WiorekExamen
Kandidatexamen
Programkod
TRÄNP
Anmälningskod
GIH-242TR
Urvalsregler
Betyg 34%, Högskoleprov 33%, alternativt urval 33%
Mer om urvalsreglerBehörighetskrav
Grundläggande behörighet
Om tränarprogrammet
Tränarprogrammet riktar sig till dig som vill satsa på en tränarkarriär med akademisk examen för utveckling av talang och elitidrott.
Vi utbildar kvalificerade tränare, utbildare och utvecklare inom svensk och internationell idrott. I utbildningen försöker vi skapa utvecklingsmöjligheter i din idrott, i samverkan med idrottens specialidrottsförbund.
Vad läser du som student på tränarprogrammet?
Utbildningen bygger på forskning och beprövade metoder. Du får genomföra tester, göra träningsplaneringar och kravanalyser där du lär dig att förstå forskningsresultat och att använda forskningen i egna träningsupplägg. GIH ger dig ett kritiskt granskande perspektiv som du har nytta av i din fortsatta tränarkarriär.
På tränarprogrammet utbildas du för att kunna arbeta som tränare i allt från barn- och ungdomsidrott till ledare på högsta elitnivå. Utbildningen innehåller bland annat mästerskapscoachning, hållbart ledarskap, formtoppning och optimal prestation utifrån ett nutritionsperspektiv.
Du fördjupar dig bland annat inom:
- anatomi och fysiologi,
- träningslära och rörelselära,
- idrottspedagogik,
- idrottspsykologi,
- idrottsmedicin,
- organisation och ledarskap.
I utbildningen ingår också forskningsmetodik och ett självständigt arbete.
Programmets innehåll –se vilka kurser som ingår
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT24.
År 1Anatomi och fysiologi, 7.5hpTränarskapets didaktik 1, 7.5hpAnatomi, biomekanik och rörelselära 7.5hpForskningsmetodik, 7.5hpIdrottsmedicin, 7.5hpIdrottspedagogik, 7.5hpTillämpad biomekanik, 7.5hpTränarskapets didaktik 2, 7.5hpÅr 2Idrottspsykologi 1, 7.5hpTräningslära 1, Allmän träningslära och idrotters kravprofiler, 7.5hpIdrottspsykologi 2, 7.5hpTräningslära 2, Träning av fysiska delkapaciteter, 7.5hpLedarskap, 7.5hpTräningslära 3, Tester för fysiska kapacitetsprofiler, 7.5hpOrganisation, 7.5hpTräningslära 4, Träningsplanering och formtoppning, 7.5hpÅr 3Hållbart ledarskap, 7.5hpNäringslära, 7.5hpForskningsmetodik 2, 7.5hpMästerskapscoaching, 7.5hpSjälvständigt arbete, 15hpTränarskap med inriktning mot specialidrott, 7.5 hpValbar kurs, 7.5 hp
Alternativt urval
Det alternativa urvalet till Tränarprogrammet vid GIH baseras på de sökandes meriter som idrottsutövare, tränare och utbildningar med relevans för tränaryrket. Ordning bestäms så att den sökande med bäst meriter placeras först i urvalsgrupp (AU) därefter placeras de övriga sökande i fallande ordning.
Studierektorn berättar
Samarbete med arbetslivet
Under tränarprogrammet tas kontakt med utbildningsansvariga på specialidrottsförbunden för att skapa utvecklingsmöjligheter för dig.
GIH har samverkansavtal med stora fotbollsföreningar som AIK, Brommapojkarna och Djurgården med goda möjligheter till praktikplatser och chans att integrera det du gör i din utbildning med tränaruppdrag inom idrottsrörelsen.
Under sista året på programmet ges även chans till praktik.
Studenter berättar
Matheus Willix:
Efter utbildningen
Efter avslutad utbildning har du en vetenskapligt förankrad tränarutbildning som ger dig unika förutsättningar. Eftersom tränarprogrammet är jämförbart med andra utbildningar inom idrottsrörelsen upp mot elitnivå, ger denna utbildning dig förutsättningar att arbeta som idrottsutvecklare eller tränare brett inom olika idrotter och på olika nivåer, från ungdoms- till elitnivå.
Tränarprogrammet ger dig också Friskvårdsföretagens PT-licens, "FRISK-licens", Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vilket öppnar för arbetsmarknad inom gymsektorn.
Du får även goda möjligheter att vidareutbilda dig. Vill du undervisa barn och unga så kan du söka en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) på GIH och bli ämneslärare i idrott och hälsa. Du kan även fortsätta fördjupa dig i idrottsvetenskap och läsa vår masterutbildning.
Gör programmet bättre
Som student har du möjlighet att ta en aktiv del i arbetet med att utveckla våra utbildningar. Läs mer om GIH:s kvalitetsarbete och ta del av aktuella kurs- och programutvärderingar.
Hitta på sidan
Kontakt
- Välkommen att kontakta oss!Studie- och karriärvägledningstudievagledning@gih.se08-120 53 720
Kortadress till denna sida är gih.se/tranare